Zucchinipaj med ricotta och mandel

En paj lika vacker att titta på som god att äta är denna zucchinipaj med en krämig fyllning av ricotta och parmesan som dekoreras med hyvlad zucchini och mandelspån. Lika god varm som kall!
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2024

Ingredienser
8 bufféportioner
Pajdeg
3 dl vetemjöl (+ extra till utbakning)
1 krm salt
150 g kallt smör i tärningar
1 ägg
2 msk iskallt vatten
2 schalottenlökar
1 msk olivolja
250 g ricottaost
1 dl finriven parmesan
3 krm salt
2 krm svartpeppar
1 zucchini (à ca 300 g)
1 msk olivolja (+ extra till servering)
2 krm salt
1 uppvispat ägg
1/2 dl mandelspån
flingsalt
Gör så här
00:20:00
00:25:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bufféportion
Energi1492 KJ / 356 kCal
Fett27 g
Salt1.3 g
Kolhydrater18 g
Protein10 g
Kommentarer
12 stI appen visas inte receptet uppdelat i sektioner vilket gör det lite klurigare att veta säkert hur mycket salt som ska i degen, ricottan och zucchinin. Kanske går att lösa?
Johanna
Efter att detta recept kom ut i buffé har vi lagat den 5 gånger och den är lika god varje gång. Har provat att variera med Hasselnötter, gul lök istället för Charlottenlök, creme fraîche istället för ricotta osv men blir lika bra varje gång. Den bästa rätten att laga med Zucchini som vi har ett överflöd av eftersom vi odlar själva.
Erik johan
Succé hos alla som åt 🙂
Linda
Fantastiskt god, också att värma som rester till lunchlåda! Men lite pysslig att laga, lättare att forma degen för hand än att kavla! Brukar göra detta på diskbänken - underlättar med rostfritt underlag.
Märta
Haha, inte för att tror någon blir lurad. Fast det står 250 st ricotta i receptet. Kanske idé att ändra 😉😂
Mats
Haha! Tack snälla Mats! Knasig miss från oss som vi löste nu! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Väldigt god! Bytte ut hälften av mjölet mot grovt speltmjöl och fick lägga till 0,5 dl mjöl för att degen blev väl lös. Men supergod som sagt - vi åt tillsammans med en sallad.
Jenny
Vacker och God! Perfekt som förrätt. Mycket uppskattad av mina gäster
Anna-lisa
Kan man byta ut ricottaosten med mozzarella? Maria
Maria
Hej Maria! Det är inget som vi har provat men jag tror verkligen att det skulle gå bra! Lycka till, vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Pajen ser magisk ut! Tror ni att den håller om man förbereder den men skippar baket tills dagen efter? dvs förvarar den "rå" i kylen eller suger degen åt sig ricottan för mycket och förstör konsistensen? Tack
Sara
Hej Sara! Ja, visst ser den läcker ut! Jag tror dock inte att man ska förbereda den. Den förlorar nog för mycker på det. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Mycket god! Men vad kan jag ersätta ricotta med om jag vill göra pajen laktosfri?
Emma
Hej Emma! Då kan du byta ut ricottan mot laktosfri färskost. Hälsningar Niclas
ICA-köket