Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Vörtbröd

(38)
1-4 TIM | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Ett vörtbröd med inte alltför utpräglad smak av vört och som därför går bra att baka under hela året. Innehåller bland annat mörk sirap, pomeransskal och ingefära.

Ingredienser

Portioner: 2 bröd
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 flaska porter (à 33 cl)
  • 1 flaska julmust (à 33 cl)
  • 1 pkt jäst (à 50 g)
  • 1 dl mörk sirap
  • 1/2 msk pomeransskal
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk salt
  • 1 1/3 l rågsikt
  • 7 dl vetemjöl
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt porter och julmust och låt vätskan bli fingervarm, 37°C. Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av degvätskan. Rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt resten av degvätskan, sirap, kryddor, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Spar lite till utbakningen.
  3. Arbeta degen smidig tills den släpper degbunkens kanter.
  4. Låt jäsa övertäckt i 40 min.
  5. Sätt ugnen på 200°C.
  6. Ta upp degen och arbeta degen smidig. Dela degen mitt itu (för 2 bröd) och forma varje del till en bulle. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt. Nagga dem med en gaffel. Låt jäsa ytterligare 30 min.
  7. Grädda bröden i 30-40 min. Låt svalna på galler.