Suovas pirko
Ett mustigt recept på souvas pirko som är Lapplands traditionella landskapsrätt. Du gör den härliga grytan av bland annat souvas, schalottenlök, majrovor och potatis. Servera med smörat, mjukt tunnbröd!
Ingredienser
6 portioner
1 kg suovas
4 schalottenlökar
2 morötter
2 majrovor
vatten
konc viltfond (beräkna 1 msk fond per 5 dl vatten)
600 g mandelpotatis
salt
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentar
Grejen med renkött är att det har smak. Kryddning använder franska kockar för att få liv i smaklösa födoämnen, som wellpapp. Suovas betraktas som snabbmat och är alltså saltat och rökt renkött, stek eller bog. Renkött är magert. Varje bit fett är därför värdefull och har dessutom i sig god smak. Det finns således inte något behov av att "smaksätta" renkött, speciellt inte suovas. Normalt ska endast salt användas, om det behövs. Receptet kan således varieras genom att köttet tillagas för sig och grönsakerna för sig, innan ett tunnbröd tillförs. Skiva suovas och stek i smör, mjölkfritt margarin och/eller renfett. Låt gärna köttet just så pass steka torrt, (för att få lite maillardreaktion). Rör försiktigt. Sätt mer fett, tag bort från värmen och servera. Ett kg suovas mår bra av typ minst 100 gr smör. Grädde eller sojagrädde en minut innan servering är god vardagsvariation. Kom också ihåg, vad gäller peppar, att endast svartpeppar kan gifta sig med renkött. Renkött är, redigt tillagat, bland det allra bästa som går att äta.
Bo
2024-06-22