UNDER 45 MIN | Medel

Vegobollar med parmesansås och spetskål

Smarriga vegobollar gör du av formbar vegofärs som kryddas med soltorkad tomatcréme och fond. Till det serveras en smakrik sås som innehåller både lök, vitlök och parmesan. Servera med pasta och ugnsrostad spetskål.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina färsen.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Ansa och skär spetskålen i 8 klyftor. Lägg klyftorna på en plåt. Smält smöret och ringla över. Krydda med salt och peppar.
  4. Sätt in plåten mitt i ugnen ca 30 minuter.
  5. Vegobollar: Blanda färsen med svartpeppar, fond och soltorkad tomatcréme.
  6. Rulla bollar av färsen och stek dem runt om i hälften av oljan i en stekpanna ca 5 minuter.
  7. Koka spaghettin enligt anvisning på förpackningen.
  8. Parmesansås: Skala och skiva löken och vitlöken, fräs löken i resterande oljan. Tillsätt fond, vatten och grädde. Koka ca 5 minuter. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och rör ner i såsen.
  9. Riv parmesanosten fint på ett rivjärn. Tillsätt osten i såsen och mixa såsen slät med en stavmixer. Smaka av med peppar.
  10. Hacka persiljan grovt.
  11. Servera vegobullarna med bakad spetskål, parmesansås och spagetti. Strö över persilja.

För alla

Kontrollera noga innehållet i färsen och fonden.
Innehåller mjölkprotein.
Gör glutefri: välj glutenfri pasta.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och vispgrädde.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex parmigiano reggiano.

Tips

Matsvinntips! Har du rå spetskål över? Strimla kålen fint och blanda med majonnäs och soltorkad tomatcrème. Eller har du bakad kål över? Strimla kålen och koka i grädde några minuter till en gräddstuvad kål. Smaksätt gärna med schalottenlökfond.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 spetskålshuvud (à ca 600 g)
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar
Vegobollar
  • 600 g formbar vegofärs
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk brynt schalottenlöksfond eller grönsaksfond
  • 2 msk soltorkad tomatcrème
  • 1 msk majsolja
  • 4 port spaghetti
Parmesansås
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk brynt schalottenlöksfond eller grönsaksfond
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 2 dl riven parmesanost
  • 1 kruka persilja

Näringsvärde
Per portion

Energi 3819 kJ / 911 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept