Vegobollar med parmesansås och spetskål
Smarriga vegobollar gör du av formbar vegofärs som kryddas med soltorkad tomatcréme och fond. Till det serveras en smakrik sås som innehåller både lök, vitlök och parmesan. Servera med pasta och ugnsrostad spetskål.
Ingredienser
4 portioner
1 spetskålshuvud (à ca 600 g)
2 msk smör
salt
peppar
Vegobollar
600 g formbar vegofärs
2 krm svartpeppar
2 msk brynt schalottenlöksfond eller grönsaksfond
2 msk soltorkad tomatcrème
1 msk majsolja
4 port spaghetti
Parmesansås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk brynt schalottenlöksfond eller grönsaksfond
2 1/2 dl vatten
1 dl vispgrädde
2 tsk majsstärkelse
2 dl riven parmesan
1 kruka persilja
För alla
Kontrollera noga innehållet i färsen och fonden.
Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfri pasta.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och vispgrädde.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex parmigiano reggiano.
Gör så här
Tips
Matsvinntips!
Har du rå spetskål över? Strimla kålen fint och blanda med majonnäs och soltorkad tomatcrème.
Eller har du bakad kål över? Strimla kålen och koka i grädde några minuter till en gräddstuvad kål. Smaksätt gärna med schalottenlökfond.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3819 KJ / 911 kCal
Fett31 g
Salt4 g
Kolhydrater66 g
Protein72 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer