Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Vegansk tacopaj

Du läste rätt, det här är en 100 % plantbaserad tacopaj! Tacofärsen får den rätta smaken med bland annat vitlök, paprikapulver, spiskummin och oregano. Det hela toppas med en härlig och helt vegetarisk ostsås (!) gjort på cashewnötter och paprika. Fredagsmyset är räddat!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ostsåsen: Blötlägg cashewnötter över natten - eller koka dem 30 min i en kastrull med vatten så de blir mjukare och större.
  2. Pajdegen: Blanda mjöl, salt, paprikapulver och matfett snabbt till en smulig deg. Arbeta in vatten tills du får en smidig deg.
  3. Låt degen vila i kylen eller frysen en stund tills den blir hårdare om den är för mjuk.
  4. Tryck ut i en pajform och låt stå i kyl eller frys för att stelna, ca 30 min i kyl och 10 min i frys.
  5. Förgrädda 12 minuter i ugnen på 225°C.
  6. Tacofärsen: Hacka löken, vitlöken och zucchinin i småbitar.
  7. Fräs först löken mjuk i olja. När den börjar få färg tillsätter du i vitlök och zucchini och steker någon minut till.
  8. Tillsätt kryddorna och tomatpurén och låt fräsa med. Ha ev. i lite mer olja eller en skvätt vatten om det blir för torrt.
  9. Tillsätt vegofärsen, krossade tomater, vatten, soja, fond och majs och rör om. Koka i ca 20 minuter eller tills den mesta av vätskan dunstat bort. Du vill ha en fast tacofärs, inte en köttfärssås.
  10. Smaka ev. av såsen med mer kryddor och salt, peppar efter smak. Tillsätt limejuicen.
  11. Ostsåsen: Sätt ugnen på 250°C grilleffekt och bränn den gula paprikan svart på alla sidor. Lägg paprikan i en plastpåse så den får svalna och dra sedan av skalet med händerna.
  12. Kärna ur paprikan och skär den i bitar.
  13. Skala vitlöken och grovhacka.
  14. Häll av blötläggningsvattnet och lägg cashewnötter, paprika, vitlök, näringsjäst, rapsolja samt alla kryddor i en mixer och mixa tills det blir en slät sås. Späd med vatten tills du får en krämig konsistens, inte för rinnig, men inte så tjock så den inte går att mixa. Smaka av med salt och peppar.
  15. Bygg pajen: När pajskalet är förgräddat fyller du det till strax innan kanten med tacofärs.
  16. Bred ut ostsåsen som ett tunt täcke över färsen.
  17. Tillbehör och toppings: Skär körsbärstomaterna i klyftor och lägg ut dem över ostsåsen gärna i ett fint mönster och pudra över lite paprikapulver.
  18. Grädda i mitten av ugnen på 225°C i 25 minuter.
  19. Dekorera med persilja, servera med en god sallad och havrefraiche!

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg men innehåller gluten.

Recept och bild i samarbete med Gustav Johansson och "Jävligt Gott"

Ingredienser

Portioner: 6
Ostsås
  • 100 g blötlagda cashewnötter
  • 1 gul paprika
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk näringsjäst
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 2 dl vatten
  • salt och peppar efter smak
Pajdegen
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 150 g mjölkfritt matfett
  • 2 msk vatten
Tacofärsen
  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 zucchini
  • ca 3 msk olja att steka i
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 1/2 msk torkad oregano
  • 2 msk tomatpuré
  • 300 g vegofärs
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 1/2 msk ljus sojasås
  • 1 1/2 msk grönsaksfond
  • 100 g majs
  • salt och peppar efter smak
  • 1 msk färsk limejuice
Tillbehör och toppings
  • 10 st körsbärstomater
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 näve färsk persilja
  • sallad
  • havrebaserad crème fraiche till servering
Lägg till i inköpslistan