Vegansk seitanskinka

Vegansk seitanskinka gör ditt julbord mer spännande. För visst låter du lite häftigare och trendigare om du säger ”I år hade vi vegansk seitanskinka på julbordet”, istället för ”Vi hade vanlig julskinka på julbordet”? Och i fall du missade det, den är vegansk.

Ingredienser
8 bufféportioner
1 gul lök (à ca 100 g)
1 stor färsk rödbeta (à ca 100 g)
2 morötter (à ca 200 g)
1 tsk svartpeppar
5 kryddpepparkorn
2 vitlöksklyftor
1/2 dl japansk soja
1/2 dl rapsolja
2 msk tomatpuré
1 msk majsstärkelse
1/2 msk dijonsenap
2 krm cayennepeppar
2 tsk salt
4 dl kallt vatten
ca 6 dl vetegluten seitan
Griljering
3 msk senap
2 msk ströbröd
Gör så här
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bufféportion
Energi644 KJ / 153 kCal
Fett7 g
Salt3 g
Kolhydrater14 g
Protein9 g
Kommentarer
13 stDen här är min favorit på julbordet! Har gjort den i flera år och den passar perfekt både på vörten och som kallskuren på jultallriken. Älskar den! Efter jul går den lika bra att tärna upp i andra rätter, som köttsubstitut.
Stina
ser ut som skogaholms limpa haha / jonte
Jonathan
Hej ! Jag saknar vegetarisk julskinka. Mvh Paula Larsson
Paula
Eftersom2024 är "Hirsets År" så bytte jag ut alla ingredienser utom kryddor och rödbeta mot hirs. Det blev jättegott och "skinkan höll ihop bra. Den gick bra att skära i ganska tunna skivor.
Maria
Hej Maria! Stort tack för att du delar med dig av tipset och att det blev så gott. Hälsningar Harriet
ICA-köket
Svar till Cecilia: 175 grader förstår jag det som
Ellen
Hej! Går seitanen bra att frysa för att sedan tina och griljera?
Ellen
Hur många grader ska ugnen stå på när den ska vara i ugnen ca 2,5 timmar?
Cecilia
Hur länge klarar sig den här seitanskinkan i kylskåp?
Anneli
Jag blir också konfunderad..Klara frågar om seitanen ska vara otillagad dvs i degform och det svarar Michelle att den ska vara... hur då i degform..? Menar ni inte i mjölform? Veteglutenet är väl som ett mjöl eller?
Charlotte
Rätta till det här receptet så det blir begripligt! Det som ska tillsättas på slutet är vetegluten - seitan heter det färdiga "köttet" som görs av vetegluten. Sista ingrediensen ska alltså vara VETEGLUTENinte seitan! Och ändra på samma vis i instruktionerna - "Mixa alla ingredienser (utom VETEGLUTEN) ..." "Blanda ner vetegluten i smeten ... Tillsätt eventuellt mer vetegluten ..." När man väl fått ihop degen och tillagat den så är det den som kallas seitan.
Maud