Recept: ICA Recept
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Julskinka med mustigt öldopp

Betyg
7 röster

Julskinka kokad i en mustig blandning av öl, lök, kryddnejlika och morot. Griljera skinkan med dijonsenap, grovkornig senap, sirap, äggulor, potatismjöl och ströbröd. Koka ihop skinklagen och använd till doppet i grytan.

Ingredienser

1 skinka

  • ca 4 - 4 1/2 kg lättrimmad julskinka
  • 2 gula lökar
  • ca 10 - 12 kryddnejlikor
  • 1 morot
  • 3 l öl, gärna veteöl eller mörkt öl med låg beska
  • 3 lagerblad
  • 15 kryddpepparkorn

Griljering

  • 1 msk dijonsenap
  • 5 msk grovkornig senap
  • 1 msk sirap
  • 2 äggulor
  • 1 msk potatismjöl
  • 1/2 dl ströbröd

Så här gör du

  1. Lägg skinkan i en lagom stor kastrull. Häll på kallt vatten så det täcker. Låt stå i 5 timmar.
  2. Koka upp, slå av vattnet, spola rent skinkan. Stick in en köttermometer mitt i skinkan.
  3. Skala lökarna. Stick in kryddnejlikorna i dem. Ansa moroten, dela i mindre bitar.
  4. Sätt ugnen på 100°C.
  5. Häll ölen i den rengjorda skinkkastrullen. Lägg i skinkan. Koka upp, skumma väl. Tillsätt lök, morot och kryddor.
  6. Sätt in kastrullen i ugnen. Sjud i 7-8 timmar, tills innertemperaturen är 70°C. Ta ut och låt skinkan svalna i spadet.
  7. Griljering: Rör samman alla ingredienser.
  8. Sätt ugnen på 250°C.
  9. Skär av svålen men lämna kvar en bit av späcklagret.
  10. Bred senapen runt skinkan. Griljera i ugnen tills den fått fin färg. Låt svalna.
  11. Koka ihop skinklagen och använd till doppet i grytan.