Fläskfilé med russin och muskot
En lyxig kötträtt med smak av fläskfilé, russin och muskot. Stek fläskfilén i ugnen samtidigt som du blandar schalottenlök, russin, socker, kalvfond, matlagningsvin, timjankvistar och muskot. Servera gärna köttet tillsammans med gratinerad potatis.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2002
Ingredienser
4 portioner
600 g fläskfilé
2 msk smör
8 schalottenlökar
1 msk socker
1/2 dl vitt matlagningsvin
1/2 dl vatten
1 msk konc kalvfond
1/2 dl russin
3 timjankvistar
1 krm muskot (helst nyriven)
1 msk finhackad persilja
salt och peppar
För alla
Rätten är fri från gluten och ägg men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktos- och mjölkproteinfri: använd mjölkfritt eller laktosfritt margarin eller olja i stället för smör. Byt ut kalvfonden mot annan fond utan mjölk eller använd ca 1/2 buljongtärning (för 4 port).
Gör så här
Tips
Servera med gratinerad potatis:
Koka ca 800 g skalad potatis (för 4 port) i lättsaltat vatten tills den nästan faller sönder. Häll av vattnet och låt ånga av en stund. Häll över potatisen på ett ugnssäkert fat. Mosa dem lätt med gaffel. Droppa över generöst med olivolja, ca 3/4 dl. Strö över havssalt och nymalen svartpeppar. Gratinera ca 15 minuter i ugnen, 250°C tills ytan är gyllenbrun. För dig som har bråttom går det också bra att servera kokt potatis.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Gör dubbelt av skyn, för den blir så god.
Gunilla
2023-12-17Det här gav ingen större aha-upplevelse precis, trots goda ingredienser
Ann-charlotte
2020-05-17God smak på såsen...men jag var tvungen att tillsätta mer vin och vatten, blev alldeles för lite vätska annars, lök + socker brände fast i pannan. Lättgjord.
Susanna
2008-01-13