Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Fläskfilé med russin och muskot

En lyxig kötträtt med smak av fläskfilé, russin och muskot. Stek fläskfilén i ugnen samtidigt som du blandar schalottenlök, russin, socker, kalvfond, matlagningsvin, timjankvistar och muskot. Servera gärna köttet tillsammans med gratinerad potatis.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2002
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Putsa fläskfilén fri från senor och hinnor. Salta och peppra generöst. Bryn runt om i en het stekpanna med hälften av smöret. Ställ in i ugnen på mellersta falsen i ca 30 minuter.
  3. Skala och bryn schalottenlökarna i resten av smöret. Strö över socker och låt smälta med löken.
  4. Häll på vin, vatten, fond, russin, timjankvistar och muskot. Krydda med salt och peppar.
  5. Låt puttra på låg värme under lock i 10 minuter. Ta av locket och småkoka i ytterligare 5 minuter. Vänd ner persiljan precis före servering.
  6. Skär fläskfilén i cm-tjocka skivor och lägg upp på tallrikar. Skeda över lök och russin. Garnera gärna med vackra timjankvistar.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktos- och mjölkproteinfri: använd mjölkfritt eller laktosfritt margarin eller olja i stället för smör. Byt ut kalvfonden mot annan fond utan mjölk eller använd ca 1/2 buljongtärning (för 4 port).

Tips

Servera med gratinerad potatis: Koka ca 800 g skalad potatis (för 4 port) i lättsaltat vatten tills den nästan faller sönder. Häll av vattnet och låt ånga av en stund. Häll över potatisen på ett ugnssäkert fat. Mosa dem lätt med gaffel. Droppa över generöst med olivolja, ca 3/4 dl. Strö över havssalt och nymalen svartpeppar. Gratinera ca 15 minuter i ugnen, 250°C tills ytan är gyllenbrun. För dig som har bråttom går det också bra att servera kokt potatis.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 600 g fläskfilé
  • 2 msk smör
  • 8 schalottenlökar
  • 1 msk socker
  • 1/2 dl vitt matlagningsvin
  • 1/2 dl vatten
  • 1 msk konc kalvfond
  • 1/2 dl russin
  • 3 timjankvistar
  • 1 krm muskot (helst nyriven)
  • 1 msk finhackad persilja
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?