Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Varmrökt lax med risotto primavera

Denna varmrökta lax äts med en krämig risotto primavera. Koka avorio- eller carnaroliris samt schalottenlök i vitt vin och buljong som du blandar med ärter och len sparrispuré. Rör ner parmesanost och smör före risotton serveras med laxen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär bort den nedersta grova delen och knopparna på sparrisen. Ställ knopparna åt sidan så länge. Koka upp vattnet och lägg i buljongtärningarna så att de löses upp. Koka stjälkarna mjuka i lite av buljongen. Mixa dem sedan tillsammans med den buljong de har kokat i.
  2. Risotto Primavera: Finhacka schalottenlöken och fräs den i olivolja i en gryta utan att den tar färg. Rör i riset och låt det fräsa med en stund så att grynen blir glansiga. Häll på vinet och låt det koka in.
  3. Häll på så mycket het buljong att riset täcks och låt vätskan koka in. Fortsätt sedan att koka risotton på detta sätt: Späd med lite buljong i taget och låt den koka in innan mer tillsätts. Rör om regelbundet. Koka tills riset är nätt och jämnt mjukt, cirka 20 minuter. Risotton ska vara krämig, men riskornen ska fortfarande ha en fast kärna i mitten.
  4. Blanda i den mixade sparrispurén, knopparna, och gröna ärter när cirka 5 minuter av koktiden återstår.
  5. Ta risotton från värmen, blanda i smör, ost och smaka av med peppar. Låt risotton vila under lock ett par minuter och späd eventuellt med mer buljong, risotton ska vara krämig.
  6. Servera risotton nylagad tillsammans med laxen.

För alla

Rätten är fri från gluten men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri:använd laktosfritt margarin istället för smör.
Gör mjölkproteinfri: välj sojaost istället för parmesanost. Använd mjölkfritt margarin istället för smör.

Tips

Det är gott att försiktigt värma den hela laxen under aluminiumfolie i ugnen.

Vegetarisk: uteslut laxen och servera risotton tillsammans med en sallad av rucola, borlottibönor, rostade pinjenötter, olivolja och balsamvinäger.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 hel varmrökt lax med ben (1 hel motsvarar ca 1-1 1/4 kg)
Risotto Primavera
  • 500 g färsk sparris
  • 12 dl vatten inklusive sparrisvattnet
  • 3 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 schalottenlökar
  • olivolja
  • 4 dl risottoris t ex avorio eller carnaroli
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl gröna ärter
  • 2 msk smör
  • 2 dl färskriven parmesanost
  • nymalen svartpeppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?