Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Varmrökt lax med betsallad och pepparrotskräm

Har du ätit polkabetor? En rotfrukt som sticker ut med sitt vackra mönster och en smak som är väldigt lik rödbetor. Här ugnsrostas den tillsammans med gulbetor och krossad vitlök som blandats i olivolja. Förbered lökdressingen som sedan blandas med rotfrukterna, här passar kocktipset utmärkt! Servera med varmrökt lax.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 50, 2015
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225˚C och ställ in en ugnsplåt.
  2. Betsallad: Skala och skär betorna i bitar. Krossa vitlöken, lägg den och betorna på den varma plåten, ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter.
  3. Matkorn: Koka kornen enligt anvisningen på förpackningen.
  4. Pepparrotskräm: Skala och riv pepparroten, blanda den med crème fraiche och smaka av med salt och peppar.
  5. Dressing: Riv skalet av apelsinen och pressa ur saften. Blanda skalet med apelsinsaft, olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Skala och skiva löken och blanda med dressingen.
  6. Till servering: Blanda kornen med betorna, lökdressingen och rucolan och servera till laxen och pepparotskrämen.

För alla

Rätten är fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut matkorn mot glutenfritt alternativ, t ex ris eller quinoa.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche till iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Tips

Mortla gärna lite fänkålsfrön och smaksätt dressingen med.

Ingredienser

Portioner: 4
Betsallad
  • 350 g gul- och polkabetor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar
Matkorn
  • 4 port matkorn (eller annat gryn)
Pepparrotskräm
  • 2 msk riven pepparrot
  • 2 dl crème fraiche
Dressing
  • skal och saft av 1 apelsin (2 msk saft för 4 port)
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 rödlök
Till servering
  • 65 g ruccola
  • ca 600 g varmrökt lax
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2998 kJ / 714 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer