Varmrökt lax med betsallad och pepparrotskräm
Har du ätit polkabetor? En rotfrukt som sticker ut med sitt vackra mönster och en smak som är väldigt lik rödbetor. Här ugnsrostas den tillsammans med gulbetor och krossad vitlök som blandats i olivolja. Förbered lökdressingen som sedan blandas med rotfrukterna, här passar kocktipset utmärkt! Servera med varmrökt lax.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 50 2015
Ingredienser
4 portioner
Betsallad
350 g gul- och polkabetor
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
salt
peppar
Matkorn
4 port matkorn (eller annat gryn)
Pepparrotskräm
2 msk riven pepparrot
2 dl crème fraiche
Dressing
skal och saft av 1 apelsin (2 msk saft för 4 port)
2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1 rödlök
Till servering
65 g rucola
ca 600 g varmrökt lax
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2998 KJ / 714 kCal
Fett41 g
Salt3 g
Kolhydrater43 g
Protein40 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentar
Supergott recept, apelsinen och betorna blir som godis och sötman till stinget i pepparrotskrämen blir så gott till den rökta laxen.
Sara
2021-10-16