Vårig älggryta

51
2
Vårig älggryta

Ett underbart recept på vårig älggryta som är en modern landskapsrätt från Värmland. Du gör den krämiga grytan av bland annat älgkött, vitlök, morötter, svartrötter, messmör, crème fraiche och dragon. Servera med pressad potatis.

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2010

Vårig älggryta

Ingredienser

4 portioner
500 g älgkött (fransyska eller innanlår)
2 l vatten
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 morötter
1 persiljerot
4 svartrötter
5 dl vatten
1 msk kon kycklingfond
2 msk dijonsenap
3 msk messmör
2 dl crème fraiche
1/2 dl hackad dragon
1/2 dl hackad persilja
smör
salt
vitpeppar

För alla

Kontrollera ingrediensförtecknignen på fonden. Fri från gluten och ägg. Innehåller laktos och mjölkprotein.

Gör så här

Tips

Snabbinlagd rödlök
Blanda flytande honung med ättiksprit, färskpressad limejuice och vatten. Skala och skär rödlök i tunna ringar. Lägg dem i lagen. Låt ligga ett par timmar eller helst över natten.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

51

Kommentarer

Lars

2020-03-26

Grytan smakade mycket bra. Jättenöjd. Ändrade följande. Strimlade bogbitar av älg, vilka jag brynte hastigt i stekpanna. Tillagade sedan bitarna med konc buljong i Sous vide (62C, ca 12 timmar). Brynte även rotfrukterna innan de fick koka färdigt. Hade sist i creme fraiche, köttet och köttsaften från Sous vide-påsen. Andelen kött kan ökas i receptet.

Redaktionen ICAse

2020-03-27

Hej Lars! Mums så gott det låter och tack för att du delar med dig av dina tips! Hälsningar Elina

Jörgen

2020-02-22

God annorlunda gryta. Förenklade dock och gjorde direkt i grytan