Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Vaniljparfait med pepparkakor och lingon

(29)
1-4 TIM | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Denna fulländade vaniljparfait med pepparkakor och lingon blir en perfekt dessert på julafton och på andra högtider under året. Parfaiten av ägg, vispgrädde och vaniljstång serveras med pepparkakor och rårörda lingon.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2004
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 vaniljstång (1 vaniljstång motsvarar 1 msk vaniljsocker)
  • 6 äggulor
  • 1 1/2 dl socker
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 dl rårörda lingon
  • 15 pepparkakor
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dela vaniljstången längs med och skrapa ut innanmätet. Vispa äggulor, socker och vaniljen pösigt med elvisp.
  2. Vispa grädden till fast konsistens. Blanda med äggvispet.
  3. Hacka pepparkakorna grovt och blanda dem i smeten. Häll upp hälften av smeten i ett sockerkaksform, ca 1 1/2 liter (för 6 port), och ställ in den i frysen ca 15 minuter.
  4. Lägg en sträng rårörda lingon i mitten av parfaiten. Häll på resten av parfaitsmeten. Ställ in i frysen i minst 3-4 timmar.
  5. Låt parfaiten stå framme i minst 10 minuter före servering. Servera gärna med Pepparkakspinnar. Garnera ovansidan med lite kanel och små klickar rårörda lingon.

För alla

Innehåller gluten, mjölk och ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfria pepparkakor.
Gör mjölk- eller äggfri: servera med en mjölk- och/eller äggfri glass.

Tips

Förbered
Parfaiten går att göra upp till en vecka i förväg. Ta fram parfaiten minst 10 minuter i förväg, den smakar mer om den inte är iskall.