Pepparkaksparfait med kryddinkokta äpplen och bär | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Pepparkaksparfait med kryddinkokta äpplen och bär

En härligt julig parfait med apelsinsmak. Varva parfain med pepparkakskross och toppa med kryddinkokta äpplen och färska bär innan servering. En dessert som går utmärkt att förbereda i god tid innan.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Kryddinkokta äpplen: Koka upp vatten, vin och tranbär, låt sjuda tills tranbären är ljust röda, ca 10 min.
  2. Sila ner spadet i en stor kastrull, låt rinna av väl så all saft kommer med. Tillsätt sockret i saften, koka upp. Tillsätt stjärnanis och kanelstång.
  3. Skala äpplena, låt stjälkarna vara kvar. Lägg ner äpplena i saften och sjud försiktigt tills mjuka, ca 10 min under lock. Ta av från värmen och låt äpplena kallna i lagen, gärna över natten. Vid servering skär i klyftor och servera till pepparkaksparfait.
  4. Pepparkaksparfait: Separera äggen. Lägg gulorna i en bunke och vitorna i en annan.
  5. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna och vispa ljust och pösigt. Blanda sedan med låt hastighet i färskosten.
  6. Riv skalet fint av halva apelsinen och pressa ur ca ¾ dl saft (för 10 port). Blanda ner skal och saft i smeten. 
  7. Vispa grädden i en egen bunke, vänd därefter ner grädden i äggsmeten. 
  8. Vispa äggvitorna till ett fast skum, och vänd försiktigt ner skummet med en slickepott i smeten.
  9. Varva pepparkakskross med parfaitsmet i en plastfilmsklädd form och ställ in i frysen i 3–5 tim. 
  10. Ta ut en stund innan och servera med inkokta äpplen, färska bär, t.ex. jordgubbar och dekorera med mynta.

För alla

Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfria pepparkakor.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och färskost.

Recept och bild i samarbete med Philadelphia.

Tips

Koka äpplena dagen innan servering för bäst resultat.

Ingredienser

Portioner: ca 10
Krydd och vinkokta äpplen
  • 5 dl vatten
  • 2 dl rött vin
  • 225 g frysta tranbär
  • 2 dl strösocker
  • 2 st stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 4 fasta äpplen t ex. Pink Lady eller Granny Smith
Pepparkaksparfait
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g färskost (av cream cheese-typ)
  • 1 apelsin
  • 3 dl vispgrädde
  • 150 g krossade pepparkakor
  • 1/2 l färska jordgubbar eller andra bär
  • mynta (till garnering)
Lägg till i inköpslistan