Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Avancerad

Vaniljmoussebakelse med nyponkräm

Vaniljmoussebakelse med nyponkräm är ett recept för den duktige hemmakonditorn. Nyponkrämen och vaniljbavaroisen ska stå i frysen i två timmar, toppa sedan den vackra bakelsen med hyvlad choklad.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Botten: Blanda havregryn, bikarbonat och socker i en bunke. Tillsätt smöret och arbeta in det så det blir en jämn massa.
  3. Tryck ut på bottnen i en bakpappersklädd ugnssäker form, ca 20 x 30 cm (för 12 bitar). Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna.
  4. Nyponkräm: Rör ut majsstärkelsen i vattnet. Dela och skrapa ut fröna från vaniljstången.
  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
  6. Koka upp nyponsoppa, socker, citronjuice och vaniljstång + frön i en kastrull. Vispa ner majsstärkelseblandningen, låt sjuda under omrörning ca 2 minuter, tills det tjocknat. Ta från värmen, lyft upp vaniljstången.
  7. Ta upp gelatinbladen och vispa ner i krämen. Häll den varma krämen på kakan i formen och ställ in i frysen medan vaniljbavaroisen görs.
  8. Vaniljbavaroise: Dela och skrapa ut fröna från vaniljstången. Vispa ihop socker och äggulor i en bunke. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
  9. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång + frön. Vispa ner den uppkokta gräddmjölken i äggvispet. Häll tillbaka i kastrullen och värm under vispning tills det tjocknar (83°C), det får inte koka. Ta från värmen och lyft upp vaniljstången.
  10. Ta upp gelatinbladen och vispa ner i krämen. Låt svalna helt.
  11. Vispa grädde fluffigt. Vänd ner i den avsvalnade vaniljkrämen. Bred ut över nyponkrämen, ställ in i frysen ca 2 timmar. Ta ut, låt tina och skär i 12 bitar (för 12 st). Garnera med hyvlad / riven choklad.

För alla

Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: använd ren havre från Semper eller Carlshamn.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett, laktosfri grädde och mjölk. Välj ren mörk choklad av god kvalitet.

Ingredienser

Portioner: 12 bitar
  • 6 dl havregryn
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/2 dl socker
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 100 g mörk choklad till garnering
Nyponkräm
  • 4 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 dl vatten
  • 1/2 vaniljstång
  • 1 1/2 gelatinblad
  • 5 dl nyponsoppa
  • 1/2 dl socker
  • färskpressad juice av 1 1/2 citron
Vaniljbavaroise
  • 1/2 vaniljstång
  • 1 1/3 dl socker
  • 6 äggulor
  • 4 gelatinblad
  • 1 1/2 dl vispgrädde att koka
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 4 1/2 dl vispgrädde att vispa
Lägg till i inköpslistan

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer