Upside-down cake | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Upside-down cake

En uppochnervänd päron- och äppelkaka som är gjord på sockerkaksbotten och påminner om en fransk tarte tatin. Kakan tillagas direkt i grillen, använd en gjutjärnspanna. Hur mycket äpple och päron som går åt beror på stekpannans storlek. Det är gott med frukt, men den ska helst rymmas i ett enda lager för att bli bra.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sockerkakssmet: Smält smöret i en liten kastrull på spisen. Häll i mjölken och låt blandningen bli varm – men den ska inte koka. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Häll i smörmjölken och vaniljsockret. Rör ihop mjölet med bakpulvret i en annan bunke. Rör sedan ner det i äggsmeten till en jämn smet. Häll över i en tillbringare så blir smeten lättare att hantera.
  2. Frukt: Skölj äpplet och päronet och skär i knappt 1 cm tjocka skivor. Häll sockret i en gjutjärnspanna (kolla så att skaftet tål hög värme), ställ på het grill, cirka 225˚C och lägg locket på grillen. När sockret börjat smälta lägger du i smöret. Håll koll så att det inte blir bränt. När det blivit en knäckig röra lägger du i frukten i ett jämnt lager. Dämpa värmen i grillen till medel/låg, cirka 150˚C.
  3. Häll i sockerkakssmeten. Det ska vara ett 2–3 cm tjockt lager och all smet går förmodligen inte åt. Lägg locket på grillen och grädda 10–15 minuter. Titta in då och då och se till så att kakan inte bränner vid i kanterna.
  4. Lyft ut kakan när degtäcket fått fin färg. Den kommer att vara krämigare än en vanlig sockerkaka.
  5. Till servering: Vänd upp kakan på en tallrik och servera med vispgrädde eller vaniljglass.

Recept och bild från boken Grilla med Niklas, Tukan förlag.

 

För alla

Endast kaka:
Rätten innehåller ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfri mjölmix.
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt mjölken mot mjölkfritt alternativ, t ex ris- havre- eller sojadryck och använd mjölkfritt matfett.

Med glass till:
Rätten innehåller ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfri mjölmix.
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och glass och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt mjölken mot mjölkfritt alternativ, t ex ris- havre- eller sojadryck och använd mjölkfritt matfett. Använd mjölkproteinfri glass.

Med grädde till:
Rätten innehåller ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfri mjölmix.
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och grädde och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt mjölken mot mjölkfritt alternativ, t ex ris- havre- eller sojadryck och använd mjölkfritt matfett. Byt grädden mot mjölkproteinfritt vispbart alternativ.

Näringsberäkningen är beräknad enbart för kakan, utan glass och grädde.

Ingredienser

Portioner: 4
Sockerkakssmet
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 1/2 tsk bakpulver
Frukt
  • 1 äpple (gärna syrligt)
  • 1 päron
  • 3 msk socker
  • 2 msk smör
Till servering
  • vispgrädde eller vaniljglass
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2105 kJ / 504 kCal