Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Ugnslax med potatismos

Den här enkla fiskrätten får sin knorr genom att hackade soltorkade tomater fräses med purjolök och läggs som ett täcke på laxen innan den bakas i ugnen. Tomaterna och löken ger god smak och vacker färg till laxen som serveras med potatismos.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 34, 2012
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina laxen.
  2. Sätt ugnen på 150°C.
  3. Koka potatisen i saltat vatten.
  4. Lägg laxen i en ugnssäker form och krydda med salt och peppar. Stek laxen mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills innertemperaturen är 56˚C.
  5. Skölj och skiva purjolöken. Låt tomaterna rinna av. Stek tomater och purjolök i en stekpanna utan att löken tar färg. Vänd ner dill mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
  6. Värm mjölk och matfett i en kastrull. Pressa potatisen och vispa i mjölken. Smaka av med salt och peppar.
  7. Skär klyftor av citronen.
  8. Servera ugnslaxen toppad med purjo- och tomatfräs samt potatismos och citronklyftor.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd mjölk och matfett utan laktos.

 

Ingredienser

Portioner: 4
  • 560 g laxfilé
  • 900 g fast potatis
  • salt och peppar
  • 1/2 purjolök
  • 140 g strimlade soltorkade tomater
  • 2 msk hackad dill
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 citron
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2282 kJ / 546 kCal