Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Ugnsbakad spetskål med apelsin

Ugnsbakad spröd spetskål med härliga smaker av apelsin, timjan och citron. En utomordentligt god liten rätt att servera på buffébordet till jul. Du kan även linda in kålen i bacon innan du ugnsbakar den.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2009
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skär varje spetskål i 6-8 klyftor (för 8 bufféportioner). Behåll rotstocken. Bryn klyftorna i omgångar runt om i smöret.
  3. Lägg över kålen i en ugnssäker form. Häll över apelsinjuicen. Lägg på timjankvistarna (spara 1-2 till garnering för 8 bufféportioner) och krydda med salt och peppar. Ställ in i ugnen ca 20 minuter. Plocka bort timjankvistarna.
  4. Riv över apelsinskal före servering och garnera med repad timjan.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett.

Tips

Testa gärna med savojkål.

Spetskål är en värdig utmanare till den traditionella röda, gröna och bruna kålen till jul. En variant är att lägga ett par färska örtkvistar, t ex timjan eller rosmarin, på varje kålklyfta och linda in dem i bacon. Otroligt gott!

Ingredienser

Portioner: 8
  • 2 små spetskål (à ca 350 g)
  • 50 g smör
  • 1/2 dl konc apelsinjuice
  • ca 10 kvistar timjan
  • rivet skal av 1 apelsin
  • rivet skal av 1 citron
  • 3/4 tsk salt
  • 1 1/2 krm peppar
Lägg till i inköpslistan