Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Ugnsbakad leverpastej

Denna ugnsbakade leverpastej med grislever, karré eller bogfläsk och ansjovis är bastant och välsmakande god. Pastejsmeten kan du förbereda och frysa in i förväg och ta fram och grädda lagom till jul. Praktiskt i julstressen!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 1996
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 kg portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Putsa levern, lägg den i kallt vatten 2-3 timmar.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Skala och skiva löken, fräs den mjuk i lite av matfettet.
  4. Skär lever, ansjovis och fläsk i små bitar.
  5. Mixa alla ingredienser utom grädden i matberedare. Tillsätt grädden i omgångar tills smeten är helt slät.
  6. Prova smaksättningen genom att steka en klick smet i en stekpanna med matfett. Krydda ev. ytterligare.
  7. Häll smeten i formen. Täck med aluminiumfolie. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme. Låt kallna i formen.

Tips

Fram till steg 6 går att göra långt i förväg. Frys den råa smeten, ta fram den och tina. Grädda några dagar innan jul så den får mogna i smaken.

Vid tidsbrist: Mixa 200 g färdigköpt leverpastej med 2 msk grädde, 1 msk konjak och 1 tsk grovt krossad grönpeppar (för 1 liten sats). Lägg upp i skål.

Ingredienser

Portioner: 1 kg
  • 500 g grislever
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1/2 burk ansjovisfilé (à ca 50 g)
  • 200 g benfri karré eller bogfläsk
  • 3 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk mejram
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 2 1/2 dl vispgrädde
Lägg till i inköpslistan