Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Gårdens pastej

Med en hemmagjord leverpastej imponerar du på dina gäster vid julbordet. Denna pastej med ungnötslever får sina fina smaker från ansjovis och mejram och sin lena konsistens av grädde, ägg och malet späck.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2003
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 pastejer portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Mal lever och späck två gånger genom kvarnens fina hålskiva. Skala och finhacka löken. Mal färsen ytterligare en gång, nu med löken och ansjovisen.
  3. Alt. Skär lever och späck i mindre bitar. Kör i matberedare i omgångar så att det inte blir för mycket i taget. Riv i så fall löken och finhacka ansjovisen.
  4. Blanda smeten med äggen, ett i taget. Rör ner kryddor och mjöl. Avsluta med att blanda ner ansjovisspadet och grädden.
  5. Hetta upp en stekpanna och stek en matsked färs. Smaka av och tillsätt ev mer kryddor.
  6. Häll smeten i små smorda ugnssäkra pastejformar eller 1-2 brödformar. Täck med aluminiumfolie.
  7. Grädda ca 1 timme i vattenbad. Ta av folien mot slutet om ytan ska få en fin färg.

Ingredienser

Portioner: 2 pastejer
  • 750 g ungnötslever
  • 300 g späck
  • 1 gul lök
  • 2 burkar ansjovisfilé med spad (à 100 g)
  • 3 ägg
  • 1 1/2 tsk malen vitpeppar
  • 2 msk torkad smulad mejram
  • 1 msk salt
  • 1 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl vispgrädde
  • smör till formarna
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer