Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Ugnsbakad lax med lök och russin

Aptitlig ugnsbakad lax och lökröra med spännande smaker av ingefära, kanel, russin och harissa. En maträtt fullspäckad med läckra smaker. Servera laxen tillsammans med couscous och sultanrussin.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Lökröra: Lägg russinen i blöt i vatten ca 15 minuter.
  3. Skala och skiva löken, fräs den glansig och mjuk i olja i en panna. Lägg i de avrunna russinen och kryddorna, rör om och späd med lite vatten. Låt röran puttra i några minuter. Dra bort pannan från plattan.
  4. Skölj och hacka persiljan. Skala och skiva morötterna tunt. Det är viktigt att morötterna skivas tunt, så att de hinner mjukna i ugnen.
  5. Lax: Bred ut persilja och morötter i en smord liten långpanna. Blanda ingefära, kanel, peppar och lite olivolja. Salta på laxskivorna och gnid sedan in dem med kryddblandningen. Lägg dem på grönsaksbädden i långpannan.
  6. Lägg lökröran över laxskivorna. Häll lite vatten i pannan och koka ur. Häll sedan vattnet runt grönsakerna i formen. Sätt in formen mitt i ugnen och stek 20-25 minuter eller tills fisken är genomstekt. Stektiden beror på fiskskivornas tjocklek.
  7. Servera med couscous och sultanrussin.

Ingredienser

Portioner: 4
Lax
  • 1 knippa bredbladig persilja
  • 2 1/2 morötter
  • 2 tsk färskriven ingefära
  • 1 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk malen peppar
  • olivolja
  • 1 tsk salt
  • 4 portionsbitar laxfilé
Lökröra
  • 2 dl ljusa russin eller sultanrussin
  • 6 gula lökar
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk färsk riven ingefära
  • 1 tsk harissa, het pasta eller sambal oelek
  • 1 tsk salt
Lägg till i inköpslistan