Tunnbröd

Betyg 4.3 av 5.38 personer har röstat
Receptet har 14 kommentarer
Tunnbröd

Recept på mjuka tunnbröd eller "mjukbröd" som du bakar själv och gräddar i stekpanna. För vad kan dofta godare än nygräddade tunnbröd? Fänkålsfrö ger en fin smak till brödet. Servera bröden med en god fyllning eller bara med klick smör och njut.

Tunnbröd

Ingredienser

ca 20 st
1/2 paket jäst (à 50 g)
75 g smör eller margarin
7 dl mjölk
1/2 dl socker
1 tsk stött fänkålsfrö
1 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
1 tsk hjorthornssalt
15 dl vetemjöl

Gör så här

00:01:00
00:40:00
00:02:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

14 st
  • Så bakades tunnbröden i Ångermanland. 10 liter rumstempererat oskummad mjölk, 50 g jäst, 7-8 kg kornmjöl, 2 kg rågsikt. Allt röres samman till en deg som får jäsa över natten. Dag två tages degen upp på bakbord, hjorthornsalt tillsättes ca 50 gram och degen rekas (lätt knådning). Därefter tas ämnen ut och trillas till runda bullar. Nu är dom färdig att kavlas.

    Niklas

  • Alldeles för lite mjöl till så mkt degvätska. Jag fick lägga till minst 4 dl mjöl till.

    Camilla

    Hej Camilla! Tack för din kommentar. Våra kockar har nu provbakat receptet på nytt och vi har ökat mängden vetemjöl från 10 dl till 15 dl. Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Min farmor hade bakstuga i Jämtland och där gjordes det tunnbröd som skulle räcka hela vintern. Kanske någon här har det rätta receptet till tunnbrödet som dom kan tänkas haft. Min pappa kommer inte ihåg hur det var, men han säger att degen skulle jäsa över natten innan det skulle bakas.

    Lennart

  • Skäms på er att kalla detta tunnbröd!Då vet ni inte vad tunnbröd är. Tunnbröd är en norrlänsk delikatess och hantverk vilket man bakar i en vedeldad eller ekektrisk bakugn. Helst vedeldad.

    Ann-kristin

  • Tog en liter mjölk det blev bättre, tidigare år har jag alltid fått en lös smet.

    Karin

  • Lika gott som farmors "mjukbrö". Enkelt att göra

    Yvonne

  • Degen blev för lös, som en smet, lade till 4dl vetemjöl i receptet + lite extra till utbaket, knådade i maskin 10 minuter på högt varv

    Anki

  • Stämmer verkligen måtten?. För mig blev degen en smet?

    Margareta

  • Nu har jag bakat dessa för första gången. Som det mesta brödet är det ju jättegott när det är nybakat. Dock kommer jag lägga till 1 tsk till med salt och även öka mängden fänkål då det var lite smaklöst för mig. Enkelt att baka och barnen kunde hjälpa till.

    Ida

  • Jättegott bröd. Körde rågsikt istället för graham och 1tsk brödkryddor.istället.

    Anna

Näringsvärde per st

Näringsvärdet är beräknat per st på brödets torrvikt.
Energi1038 KJ / 248 kCal
Fett5 g
Salt0.5 g
Kolhydrater42 g
Protein6 g

Testa liknande recept

  • Kavelgris
    Betyg 4.2 av 5.5 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Drömmar
    Betyg 4.1 av 5.1505 personer har röstat
    Receptet har 69 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Mintchokladdrömmar
    Betyg 3.3 av 5.24 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Paratha
    Betyg 3.7 av 5.36 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad