Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Trefärgad chokladmousse på mandelbotten

Trefärgad chokladmousse på mandelbotten är ett riktigt utmanande recept. På den goda botten av mandel och kakao finner du tre lager av fluffig chokladmousse med smak av rom, päronkonjak och vit choklad.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2004
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Botten: Riv mandelmassan på rivjärn. Tillsätt äggen, ett i taget, och kakaon och rör till en jämn smet. Bred ut smeten på ett tillklippt, väl smort bakplåtspapper som lagts i en 2 liters avlång bakform, ca 11x32 cm (för 8 port). Grädda mitt i ugnen i 12-14 minuter.
  3. Lossa bottnen från formen och pappret och låt kallna. Låt formen kallna och klä den invändigt med plastfolie. Lägg tillbaka bottnen i formen.
  4. Mousserna: Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten, ca 5 minuter. Vispa grädden till ett fast skum, gärna med elvisp.
  5. Bryt den vita chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W), ca 30 sekunder. Rör om och smält ytterligare med 30 sekunders intervall och omrörning tills chokladen smält. Tillsätt 1 äggula och vattnet och rör om.
  6. Ta upp och smält ett av gelatinbladen i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W), 5-10 sekunder. Häll gelatinet i chokladen under omrörning och vänd i 1/3 av grädden. Bred ut moussen i formen och ställ kallt ca 1 timme.
  7. Gör de andra chokladmousserna på samma sätt. Smaksätt den ljusa chokladen med Xanté och den mörka med rom eller konjak. Bred på den ljusa moussen och ställ kallt ytterligare 1 timme innan den mörka chokladmoussen breds på. Låt stå kallt minst 3 timmar.
  8. Smält den ljusa chokladen till garnering i en liten plastpåse i varmt vatten. Klipp ett litet hål i påsens hörn och spritsa chokladen över i sicksack mönster.
  9. Lyft upp moussen med hjälp av plastfolien och skär den i ca 4 cm breda skivor med en vass kniv värmd i varmvatten.
  10. Servera moussen på assietter, gärna med exotisk frukt, t.ex. litchi, physalis och kiwi.

För alla

Tårtan är fri från gluten men innehåller mjölk och ägg.

Ingredienser

Portioner: 8
Botten
  • 200 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • 2 msk kakao
Mousse
  • 3 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • 100 g vit blockchoklad
  • 3 äggulor
  • 2 msk vatten
  • 100 g ljus blockchoklad
  • 1 - 2 msk päronkonjak (Xanté) eller pressad saft av apelsin
  • 100 g mörk blockchoklad
  • 2 msk konjak, rom eller pressad apelsinjuice
Garnering
  • 50 g ljus blockchoklad
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer