Tomattarte på smördeg

Ta tillvara säsongens tomater i olika färg och form och laga en tarte med ricottaost och tomat. Resultatet blir en vacker paj med tomater i fokus som passar både som förrätt eller middagens huvudnummer.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2021

Ingredienser
8 bufféportioner
1 förp kyld smördeg à 280 g (gärna glutenfri)
125 g ricottaost
1 riven vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 - 4 tomater (gärna i olika färger)
2 msk hackade färska örter (t ex rosmarin. basilika och timjan)
Gör så här
00:50:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
7 stDetta blev jättebra. Jag tog de tomater vi hade skördat dvs körsbärstomater.
Mitra
Hej, går det att förbered denna dagen innan eller blir den saggig då?
Theréz
Hej Theréz! Den kommer tyvärr inte hålla sig frasig om den görs dagen innan. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Denna är fantastiskt god. Har gjort den flera gånger och håller med ta en burk ricotta blir lite saftigare då.
Caroline
Supergott! Använd 250g ricotta istället, blir kanon.
Oscar
Väldigt god smördeg. Den kommer jag köpa fler gånger. Däremot ändrade jag lite i receptet. Av misstag tog jag 250 g ricottaost istället 125 som står i receptet. Det misstaget TÄNKER JAG GÖRA till nästa gång. Jag tog vad jag hade hemma i tomatväg och då fick det bli små halverade plommontomater. Det kommer jag använda fortsättningsvis och adderade soltorkade tomater som jag strimlade. Förutom detta så förstekte jag lite lätt bacon och klyftad gul lök som jag toppade ovanpå, kryddade upp den ytterligare med chiliflakes och satte in i ugnen. Efteråt ringlade jag lite olivolja och toppade med krispig rucculasallad. De små söta tomaterna blev en fin kontrast till det salta baconet. Förutom detta så följde jag receptet men man kan väl knappast kalla den tomattarte efter denna självsvådliga behandling. Tiden i ugnen passade perfekt.
Yvonne
50 minuter?Är det rätt? Påden färdiga degen står det 30
Anders
Hej Anders! Ursäkta sent svar. Tiden på receptet med 50 minuter stämmer. Hoppas att du gillar receptet! Hälsningar Elina
ICA-köket
Med färdig smördeg gick det snabbt och enkelt att laga den här rätten. Perfekt som drinktilltugg eller på buffébordet.
Anna