Tjälknöl med rotfruktsgratäng

181
2
Tjälknöl med rotfruktsgratäng

Tjälknöl med rotfruktsgratäng är ett ordentligt och festligt recept som du ska laga om du har tid och vill ha en utmaning i köket. Det vällagade köttet kräver många timmar i både ugn och kyl. Servera med den krämiga och underbara rotfruktsgratängen.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2011

Tjälknöl med rotfruktsgratäng

Ingredienser

4 portioner
1 fryst nötstek eller viltstek (à ca 1 kg)

Lag

1 l vatten
1 dl salt
2 msk socker
10 vitpepparkorn
1 msk sambal oelek

Rotfruktsgratäng

500 g potatis
2 morötter
2 palsternackor
2 dl mjölk (3 %)
2 dl vispgrädde
1 msk konc kalvfond
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad timjan eller torkad timjan (2 msk hackad motsvarar 2 tsk torkad)
2 dl riven parmesan
smör
salt och peppar

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: använd laktosfria mjölkprodukter. Kontrollera innehållet i fonden.
Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk och grädde med mjölkfria alternativ. Kontrollera innehållet i fonden. Välj mjölkfritt ost- och matfettsalternativ.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex svensk hårdost.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

181

Kommentarer

Johanna

2022-09-11

Mycket gott, favorit!

Anna

2020-05-07

Supergott!!