Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Tjälknöl med rotfruktsgratäng

Tjälknöl med rotfruktsgratäng är ett ordentligt och festligt recept som du ska laga om du har tid och vill ha en utmaning i köket. Det vällagade köttet kräver många timmar i både ugn och kyl. Servera med den krämiga och underbara rotfruktsgratängen.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tjälknöl: Sätt ugnen på 75°C.
  2. Lägg den frysta steken i en ugnssäker form. Ställ in i nedre delen av ugnen ca 12 timmar.
  3. Stick in en köttermometer efter 4–6 timmar, när köttet har tinat. Låt stå i ugnen tills innertemperaturen i köttet är 65–70°C.
  4. Lag: Koka upp ingredienserna till lagen i en kastrull. Låt kallna.
  5. Lägg den varma steken i den kalla lagen när den är klar.
  6. Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet 4–5 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir det för salt. Skär köttet i tunna skivor.
  7. Rotfruktsgratäng: Skala och skär potatisen i tunna skivor. Skala och grovriv morot och palsternacka.
  8. Koka upp mjölk, grädde och fond i en kastrull. Lägg i potatis, morötter och palsternacka.
  9. Pressa i vitlöken och krydda med salt och peppar. Låt småkoka under lock ca 15 minuter, rör då och då.
  10. Sätt ugnen på 200°C.
  11. Häll blandningen i en smord form. Strö över timjan och parmesan. Ställ in i ugnen ca 20 minuter. Servera med tjälknölen.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: använd laktosfria mjölkprodukter. Kontrollera innehållet i fonden.
Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk och grädde med mjölkfria alternativ. Kontrollera innehållet i fonden. Välj mjölkfritt ost- och matfettsalternativ.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex svensk hårdost.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 fryst nötstek eller viltstek (à ca 1 kg)
Lag
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 2 msk socker
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 msk sambal oelek
Rotfruktsgratäng
  • 500 g potatis
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 dl mjölk (3 %)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk konc kalvfond
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad timjan eller torkad timjan (2 msk hackad motsvarar 2 tsk torkad)
  • 2 dl riven parmesanost
  • smör
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?