Tjälknöl med rotfruktsgratäng
Tjälknöl med rotfruktsgratäng är ett ordentligt och festligt recept som du ska laga om du har tid och vill ha en utmaning i köket. Det vällagade köttet kräver många timmar i både ugn och kyl. Servera med den krämiga och underbara rotfruktsgratängen.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2011
Ingredienser
4 portioner
1 fryst nötstek eller viltstek (à ca 1 kg)
Lag
1 l vatten
1 dl salt
2 msk socker
10 vitpepparkorn
1 msk sambal oelek
Rotfruktsgratäng
500 g potatis
2 morötter
2 palsternackor
2 dl mjölk (3 %)
2 dl vispgrädde
1 msk konc kalvfond
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad timjan eller torkad timjan (2 msk hackad motsvarar 2 tsk torkad)
2 dl riven parmesan
smör
salt och peppar
För alla
Fri från gluten.
Gör laktosfri: använd laktosfria mjölkprodukter. Kontrollera innehållet i fonden.
Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk och grädde med mjölkfria alternativ. Kontrollera innehållet i fonden. Välj mjölkfritt ost- och matfettsalternativ.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex svensk hårdost.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Gott, men sätt igång på kvällen istället för morgonen!
Erika
2023-10-17Mycket gott, favorit!
Johanna
2022-09-11Supergott!!
Anna
2020-05-07