Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Tartletter med vaniljkräm och färska bär

Små men otroligt vackra portionsdesserter med underbar vaniljkräm och färska bär efter säsong. Lika goda till efterrätt som till somrigt fika i bersån. Pudra lite florsocker över tartletterna så ser de extra proffsiga ut.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Pajskal: Arbeta samman mjöl, socker och smör så det blir en smulig deg. Tillsätt citronskalet.
  2. Rör ner äggulan.
  3. Tillsätt vattnet en matsked i taget tills det blir en smidig deg.
  4. Rulla ihop och låt vila i kylskåp minst en timme.
  5. Sätt ugnen på 200°C.
  6. Kavla eller tryck ut pajdegen i formar med löstagbar botten eller mandelformar.
  7. Baka av dem i ugnen i 10–12 minuter.
  8. Låt svalna och lossa sedan pajskalen försiktigt från formen. Obs! Pajskalen blir skörare då mandelmjöl används.
  9. Till servering: Fyll skalen med vaniljkräm och garnera med valfria bär och florsocker.
  10. Vaniljkräm: Koka upp mjölken, rör ner vaniljsocker och vaniljpulver.
  11. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse luftigt. Häll ner den varma mjölken under vispning.
  12. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning tills den börjar tjockna. Ta av kastrullen och häll upp vaniljkrämen i en skål. Tillsätt smöret och rör runt tills allt är smält.
  13. Ställ den övertäckt i kylen och kyl av.

Näringsberäkningen är räknad på vetemjöl.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: välj mandelmjöl.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut mjölk mot mjölkproteinfritt ersättningsalternativ.

Recept och bild från Dansukker.

Ingredienser

Portioner: 12 st
Pajskal
  • 300 g vetemjöl eller mandelmjöl
  • 2 dl florsocker
  • 125 g smör i bitar
  • skal från 1 citron
  • 1 äggula
  • 6 msk iskallt vatten
Vaniljkräm
  • 5 dl mjölk
  • 3 msk vaniljsocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl strösocker
  • 6 st äggulor
  • 3 msk majsstärkelse
  • 50 g mjukt smör
Till servering
  • färska bär
  • florsocker
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 14324 kJ / 340 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept