UNDER 45 MIN | Medel

Enkel bärkrisp

Enkel, snabblagad och somrig smulpaj som får extra djup av muscovadorörsocker. Välj dina favoritbär eller det trädgården har att erbjuda. Servera bärkrispet med en krämig vaniljsås eller vaniljglass.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 st pajform portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Bärkrisp: Sätt ugnen på 200°C.
  2. Blanda bären med rörsocker och vaniljsocker och lägg i en pajform.
  3. Till toppingen, rör ihop muscovado, vetemjöl, kanel och havregrynen.
  4. Tillsätt smöret och blanda ihop till en smulig massa.
  5. Fördela jämt över bären och baka i ugnen i ca 15–20 minuter eller tills den är gyllene.
  6. Servera pajen varm med hemmagjord vaniljkräm.
  7. Vaniljkräm: Koka upp mjölken, rör ner vaniljsocker och vaniljpulver.
  8. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse luftigt. Häll ner den varma mjölken under vispning.
  9. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning tills den börjar tjockna. Ta av kastrullen och häll upp vaniljkrämen i en skål. Tillsätt smöret och rör runt tills allt är smält.
  10. Ställ den övertäckt i kylen och kyl av.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix. Välj ren havre/glutenfria havregryn.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut mjölk mot mjölkproteinfritt ersättningsalternativ.

Recept och bild från Dansukker.

Ingredienser

Portioner: 1 st pajform
Bärkrisp
  • 1 l blandade bär
  • 1 dl rörsocker strö
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl mörkt muscovadorörsocker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 dl havregryn
  • 100 g rumsvarmt smör
Vaniljkräm
  • 5 dl mjölk
  • 3 msk vaniljsocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl strösocker
  • 6 st äggulor
  • 3 msk majsstärkelse
  • 50 g mjukt smör

Näringsvärde
Per portion

Energi 1706 kJ / 408 kCal