Syrlig morotsmarmelad

11
1
Syrlig morotsmarmelad

Hemmagjord marmelad när den är som bäst tillagar du med hjälp av detta recept. Syrlig morotsmarmelad får sin goda och aningen syrliga smak från råvaror som morötter och rabarber. Förvara marmeladen i glasburkar för bästa hållbarhet.

Ett recept från:
Buffé nr 5, 1999

Syrlig morotsmarmelad

Ingredienser

1 kg morötter
1 kg rabarber
vatten
1 1/2 kg strösocker
Atamon

Gör så här

Tips

Marmelad bör koka i en låg, vid gryta utan lock så att avdunstningen blir stor. Höga kastruller fordrar längre koktid och ger sämre resultat.

Marmeladprov:
Häll upp lite marmelad på en tallrik och kyl snabbt. Dra ett streck med skeden genom massan. Marmeladen är färdig om den inte rinner samman genast.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

11

Kommentar

Bo

2009-10-02

Ger en härligt frisk marmelad! Jag gör en variant med syltsocker för att säkra god konsistens. Utsesluter då också vatten. Rabarberna får smälta i svag värme först och avge den vätska som behövs för att koka samman mojet av rabarber och morötter. Efter ca 15 min puttrande tillsätter jag sockret. Efter uppkok får hela smeten sjuda i ca 10 min innan det är dags att hälla upp på glasburkar som fylls till brädden och tillsluts med tätsittande lock. Håller länge!