Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Syrlig lökpaj med sikrom

Syrlig lökpaj med sikrom är en spännande paj där vinäger ingår. Dragon ger lantlig touch åt pajen som passar bra på buffébordet. Du garnerar med sikrom. Vackert och smakfullt.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2008
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Pajskal: Kör smöret mjukt med elvisp eller i matberedare. Tillsätt ägget och därefter vattnet. Häll i mjölet, utom 2 msk (för 10 bufféport), samt salt.
  2. Forma degen till en bulle på mjölad bänk. Låt vila i minst 1 timme i kylskåp.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Platta ut degen i en smord pajform, ca 25 cm i diameter (för 10 bufféport). Picka degen med en gaffel och grädda den 15 minuter mitt i ugnen.
  5. Fyllning: Skala, dela och skiva löken. Fräs den glansig utan att den tar färg i en kastrull med smör. Häll på vinäger och låt långsamt koka in. Tillsätt grädde och koka ner till hälften.
  6. Låt svalna något och knäck i äggen. Smaka av med dragon, salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet.
  7. Sänk ugnsvärmen till 175°C.
  8. Grädda tills pajen fått fin färg, 30-35 minuter. Låt svalna ordentligt.
  9. Skeda upp vackra "ägg" av rommen och lägg på pajen.

För alla

Innehåller gluten, mjölk och ägg.

Ingredienser

Portioner: 10
Pajskal
  • 125 g smör
  • 1 ägg
  • 3 msk vatten
  • 4 1/2 dl vetemjöl (+ mjöl till bakbordet)
  • 1 krm salt
Fyllning
  • 4 gula lökar
  • 1 msk smör
  • 1 1/2 dl vinäger (t ex äppelcidervinäger)
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 3 kvistar dragon eller torkad dragon (3 kvistar motsvarar 1 tsk torkad)
  • 3 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 200 g sik- eller löjrom till garnering
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1667 kJ / 398 kCal
Läs mer om näringsvärden