Sverigekaka med vaniljfyllning

Denna saftiga kaka har många namn - säger du Sverigekaka, pensionärskaka eller sommarkaka? Oavsett så är det en av de godaste sockerkakor du kan baka, med extra allt. Fyllningen av vanilj och smör är det som gör att kakan får sin goda vaniljsmak. Låt kakan stå till sig några timmar så blir den extra god. Servera med en klick grädde på nationaldagen eller vid vilken fika som helst.

Ingredienser
12 bitar
matfett (till formen)
ströbröd (till formen)
3 ägg
3 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
50 g smör eller margarin
Fyllning
125 g smör
1 dl mjölk
3 msk vaniljsocker
Topping
2 msk florsocker
Gör så här
00:35:00
03:00:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Bra recept! Jag hade i kardemumma och kanel i ”fyllningen” och istället för 1 dl mjölk så tog tag 1/2 dl vispgrädde och 1/2 dl mjölk. Jag kokar ihop allting i 1 min, drar av kastrullen ifrån plattan och vispar i 1 äggula. Häll upp i skål och låt svalna. Detta blir sjukt ljuvligt gott.
Erika
2024-11-02Jättegod och superenkel att göra. Känns lyxigare än en vanlig sockerkaka. Jag serverade på fat och hade jordgubbar bredvid i en skål för var och en att lägga på. Supergott!
Katarina
2024-06-09Varför blir kakan som ett torn och inte platt som på bilden?
Ebba
2024-03-27