Sverigekaka med vaniljfyllning

Betyg 4.6 av 5.40 personer har röstat
Receptet har 7 kommentarer
Sverigekaka med vaniljfyllning

Denna saftiga kaka har många namn - säger du Sverigekaka, pensionärskaka eller sommarkaka? Oavsett så är det en av de godaste sockerkakor du kan baka, med extra allt. Fyllningen av vanilj och smör är det som gör att kakan får sin goda vaniljsmak. Låt kakan stå till sig några timmar så blir den extra god. Servera med en klick grädde på nationaldagen eller vid vilken fika som helst.

Sverigekaka med vaniljfyllning

Ingredienser

12 bitar
matfett (till formen)
ströbröd (till formen)
3 ägg
3 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
50 g smör eller margarin

Fyllning

125 g smör
1 dl mjölk
3 msk vaniljsocker

Topping

2 msk florsocker

Gör så här

00:35:00
03:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

7 st
  • Det här är absolut det bästa recept av Sverigekaka jag gjort. Fantastisk god!,🤩😍

    Cecilia

  • Bra recept! Jag hade i kardemumma och kanel i ”fyllningen” och istället för 1 dl mjölk så tog tag 1/2 dl vispgrädde och 1/2 dl mjölk. Jag kokar ihop allting i 1 min, drar av kastrullen ifrån plattan och vispar i 1 äggula. Häll upp i skål och låt svalna. Detta blir sjukt ljuvligt gott.

    Erika

  • Jättegod och superenkel att göra. Känns lyxigare än en vanlig sockerkaka. Jag serverade på fat och hade jordgubbar bredvid i en skål för var och en att lägga på. Supergott!

    Katarina

  • Varför blir kakan som ett torn och inte platt som på bilden?

    Ebba

  • Kan man göra denna kaka i långpanna? Ska man dubbla receptet då?

    Therése

  • Verkligen uppskattad kaka. Men… hur får jag fyllningen så att den går att bre? För mig blir den tunn så jag måste sleva/hälla på fyllningen. Med vänlig hälsning, Anette

    Anette

    Hej Anette! Kul att höra att du gillar kakan! Fyllningen blir rinnig så den ska slevas/hällas på som du skriver. 😊 Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Går denna kaka att frysa

    Eva-lotta

    Hej Eva-Lotta! Det går bra att frysa kakan. Du kan också frysa in botten (utan fyllning), dela den när den är fryst/halvt upptinad (lättare att skära och få jämna bitar) och sen när den är helt upptinad göra fyllningen och bre på den. Tänk bara på att den behöver stå i kylen 3 timmar efter du har brett på fyllningen så att du har lite marginal innan du ska servera kakan. Hälsningar Elina

    ICA-köket

Testa liknande recept

  • Sockerkaka med citron
    Betyg 4 av 5.114 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Morotsrutor
    Betyg 2.7 av 5.220 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Halloweenkakor
    Betyg 3.5 av 5.68 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Drömtårta
    Betyg 3.8 av 5.702 personer har röstat
    Receptet har 28 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Mockarutor
    Betyg 3.3 av 5.1351 personer har röstat
    Receptet har 58 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Lingonkaka med vaniljsmak
    Betyg 4.1 av 5.79 personer har röstat
    Receptet har 24 kommentarer
    Receptet tar Under 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad