Svampsoppa med ärtcrème och rostbröd
Ett charmigt recept på krämig ärtsoppa med ärtcrème och rostbröd. Du gör soppan av bland annat olika sorters svamp, lök, grädde och timjan. Fungerar bra att servera antingen som förrätt eller huvudrätt.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2009
Ingredienser
4 portioner
Svampsoppa
ca 1 l svamp t ex trattkantareller eller champinjoner
1 gul lök
2 msk rapsolja, smör eller margarin
8 dl vatten
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 tsk timjan
2 grönsaksbuljongtärningar
2 krm svartpeppar
Ärtcrème
4 dl frysta ärtor (4 dl ärtor motsvarar ca 200 g)
1 vitlöksklyfta
2 msk färskpressad citronjuice
2 msk olja
2 krm salt
1 krm peppar
2 msk majsstärkelse (Maizena)
1/2 dl kallt vatten
Till servering
1 fullkornsbaguette
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Supergod soppa; tycker dock att den är liten tunn; nästa gång får det bli lite redning (lite maizenamjöl)
Kerstin
2016-01-12Den här svampsoppan är supergod, har lagat den flera gånger. Ibland har jag använt blandad svamp, ibland enbart champinjoner. Har också haft bacon i, vilket är gott. Men jag brukar alltid använda mig av Arlas creme fraiche gourmet med timjan/karljohan/citron istället för matlagningsgrädde. Ger massa smak! Ärtcremen är helt ok, känns som ett nyttigt alternativ att ha på brödet. Kan rekommendera ICAs surdegsbaguette som man själv värmer i ugnen, passar suberbra till ärtcremen och soppan.
Marie
2012-12-18Åke Nilsson: Lagade soppan på champinjoner och torkade trattkantareller första gången. Bytte till kantareller, portobella och kastanjechampinjoner i andra provlagningen och minskade vitlöksmängden i ärtmixen, som blev väl stark annars. Har testat den på sammanlagt 30 personer och fått betyget jättegott av alla. Också bra som förrätt. Betyg 4,5
Redaktionen
2009-10-14