Svampsoppa med ärtcrème och rostbröd | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Svampsoppa med ärtcrème och rostbröd

Ett charmigt recept på krämig ärtsoppa med ärtcrème och rostbröd. Du gör soppan av bland annat olika sorters svamp, lök, grädde och timjan. Fungerar bra att servera antingen som förrätt eller huvudrätt.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2009
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Svampsoppa: Ansa och skär svampen grovt. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök i matfett tills den vätska som bildas kokat in och löken är mjuk.
  2. Häll på vatten, lägg i buljongtärningar och tillsätt grädde. Smaksätt med timjan och svartpeppar. Låt soppan koka 15-20 minuter.
  3. Ärtcrème: Halvtina ärterna och skala vitlöken. Kör i en matberedare eller använd stavmixer. Tillsätt citronjuice och olja. Kör till en jämn massa. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Rör ut majsstärkelsen i kallt vatten och vispa ner redningen i soppan. Låt den koka ytterligare 2 minuter.
  5. Servera soppan med rostat bröd och ärtmix.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongtärningen och brödet. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt specialbröd.
Gör laktosfri: använd grädde och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning och använd mjölkfritt matfett. 

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2009.
Testlagarnas kommentarer är inlagda av ICA.se-redaktionen och finns även i Buffé nr 10 2009.

Ingredienser

Portioner: 4
Svampsoppa
  • ca 1 l svamp t ex trattkantareller eller champinjoner
  • 1 gul lök
  • 2 msk rapsolja, smör eller margarin
  • 8 dl vatten
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1/2 tsk timjan
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 krm svartpeppar
Ärtcrème
  • 4 dl frysta ärter (4 dl ärtor motsvarar ca 200 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 2 msk olja
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1/2 dl kallt vatten
Till servering
  • 1 fullkornsbaguette
Lägg till i inköpslistan