Svampsoppa med ärtcrème och rostbröd

Betyg 4.3 av 5.
15 personer har röstat
5
Svampsoppa med ärtcrème och rostbröd

Ett charmigt recept på krämig ärtsoppa med ärtcrème och rostbröd. Du gör soppan av bland annat olika sorters svamp, lök, grädde och timjan. Fungerar bra att servera antingen som förrätt eller huvudrätt.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2009

Svampsoppa med ärtcrème och rostbröd

Ingredienser

4 portioner

Svampsoppa

ca 1 l  svamp t ex trattkantareller eller champinjoner
1   gul lök
2 msk  rapsolja, smör eller margarin
8 dl  vatten
2 1/2 dl  matlagningsgrädde
1/2 tsk  timjan
2   grönsaksbuljongtärningar
2 krm  svartpeppar

Ärtcrème

4 dl  frysta ärtor (4 dl ärtor motsvarar ca 200 g)
1   vitlöksklyfta
2 msk  färskpressad citronjuice
2 msk  olja
2 krm  salt
1 krm  peppar
2 msk  majsstärkelse (Maizena)
1/2 dl  kallt vatten

Till servering

1   fullkornsbaguette

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongtärningen och brödet. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt specialbröd.
Gör laktosfri: använd grädde och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning och använd mjölkfritt matfett. 

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2009.
Testlagarnas kommentarer är inlagda av ICA.se-redaktionen och finns även i Buffé nr 10 2009.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.3 av 5.
15 personer har röstat

Kommentarer

Supergod soppa; tycker dock att den är liten tunn; nästa gång får det bli lite redning (lite maizenamjöl)

Kerstin

2016-01-12

Den här svampsoppan är supergod, har lagat den flera gånger. Ibland har jag använt blandad svamp, ibland enbart champinjoner. Har också haft bacon i, vilket är gott. Men jag brukar alltid använda mig av Arlas creme fraiche gourmet med timjan/karljohan/citron istället för matlagningsgrädde. Ger massa smak! Ärtcremen är helt ok, känns som ett nyttigt alternativ att ha på brödet. Kan rekommendera ICAs surdegsbaguette som man själv värmer i ugnen, passar suberbra till ärtcremen och soppan.

Marie

2012-12-18

Åke Nilsson: Lagade soppan på champinjoner och torkade trattkantareller första gången. Bytte till kantareller, portobella och kastanjechampinjoner i andra provlagningen och minskade vitlöksmängden i ärtmixen, som blev väl stark annars. Har testat den på sammanlagt 30 personer och fått betyget jättegott av alla. Också bra som förrätt. Betyg 4,5

Redaktionen

2009-10-14

Testa liknande recept

Korv med bröd, mushy peas och morotspickles
Betyg 0 av 5.
0 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Pasta med skinksås och ärtor
Betyg 3.9 av 5.
35 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Grön ärtsoppa
Betyg 4.3 av 5.
18 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Kycklingpasta med ärtpesto och grillad paprika
Betyg 4.7 av 5.
7 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Rotmos med svamppytt och fetaost
Betyg 3.9 av 5.
37 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Potatissoppa med vitkål och ärtor
Betyg 4.2 av 5.
25 personer har röstat
Under 45 min att tillaga