Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Avancerad

Svampfärserad laxfilé med vitvinssås

Lyxig och elegant varmrätt som imponerar på gästerna. Svampfärserad laxfilé med vitvinssås tar sin tid i köket, men är värd varenda minut. Laxen blir än godare med pressad potatis på sidan om och något grönt, till exempel kokta grönsaker.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Ansa svampen och skär i små bitar. Förväll svampen utan extra vätska i en kastrull tills all vätska kokat in. Låt kallna.
  3. Skär 3/4 av laxen i portionsbitar. Finfördela den resterande laxen i en matberedare. Tillsätt äggvitan och späd med grädden. Blanda i tomatpuré och svampen. Krydda med hälften av saltet och pepparn.
  4. Skär en skåra längst med varje laxbit och lägg på ett lätt smort ugnssäkert fat. Fyll skårorna i laxen med svampfärsen. Krydda laxen med resterande salt. Tillaga i ca 15 minuter.
  5. Sås: Skala och finhacka löken. Fräs löken i matfettet i en kastrull. Tillsätt vin, buljong och grädde. Låt koka ca 5 minuter. Krydda med pressad citron, salt och peppar. Red med maizenaredning.
  6. Servera laxen med såsen, kokt, pressad potatis och kokta grönsaker t ex morötter och gröna bönor.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1/2 l blandsvamp (t ex soppar, riskor eller kantareller)
  • 700 g skinnfri laxfilé
  • 1 äggvita
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • 1/2 krm kajennpeppar
Sås
  • 1/2 gul lök
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong (fond eller tärning + vatten)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk pressad citron
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm kajennpeppar
  • 2 msk maizenaredning (för ljusa såser)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?