Suverän paj

145
25
Suverän paj

En efterrätt som går ganska lätt att tillaga men är ovanlig och exotisk. En vanlig pajdeg innehållande smör, socker och vetemjöl utgör grunden för pajen. Fyll sedan pajskalet med söt ananas och syrlig crème fraiche.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 9, 1997

Suverän paj

Ingredienser

8 portioner
150 g
smör
1 dl
socker
3 dl
vetemjöl
1 tsk
bakpulver

Fyllning

2 dl
crème fraiche
1
stor burk krossad ananas eller dubbelt så många små
1
ägg
1 dl
socker
1 tsk
vaniljsocker

Till servering

ev vispad grädde till servering

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: gör en pajdeg med glutenfritt mjöl.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche och grädde, byt till laktisfrott matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja), använd ris- soja- eller havrebaserad gräddersättningsprodukt, byt till mjölkproteinfritt matfett.

Gör så här

Tips

När det finns fina färska frukter och bär kan man byta ut ananasen mot dessa. Exempelvis passar rabarber och blåbär bra.

Vad tyckte du om receptet?

145

Kommentarer

Marjaana

2021-05-31

En typisk finsk paj som är mycket populär och l årätt att variera. Till påsk brukar man ha gul frukt i fyllningen; persika eller aprikos som ska se ut som äggulor i det vita. Ananas eller mogen mango samt havtorn är också gott och friskt. Just och gräddfilen passar suveränt til rabarber. Det smakar gott att ha krossad kardemumma i degen i rabatberpajen.

Annelee

2017-09-15

Är gudomligt god och väldigt enkel att göra!

Jennifer

2016-07-15

Låter som en finsk klassiker förutom ananasen. =) I Finland använder man gräddfil som fyllning till rabarperpaj och blåbärspaj (raparperipiirakka). Supergott! Då behöver man inte heller någon sås.

Testa liknande recept