Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Gudruns knäckebröd med pumpakärnor

Gudruns knäckebröd med pumpakärnor är härliga, delikata och knapriga knäckesticks som faktiskt inte är så svåra att göra. Du behöver bara rågmjöl, vetemjöl, jäst, smör, salt och pumpafrön eller några andra frön du gillar, till exempel solrosfrön.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 60 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smält matfettet, tillsätt vattnet och värm till 37°C.
  2. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med degspadet. Tillsätt salt och smaksättningen. Arbeta in rågmjölet och ca 2/3 av vetemjölet.
  3. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 250°C.
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda in resten av vetemjölet. Dela degen i 3 bitar.
  5. Strö grovt rågmjöl och vetemjöl på arbetsbänken och på degen. Kavla ut degen till en platta, ca 30 x 40 cm. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den på en plåt med bakplåtspapper. Kavla över med kruskavel eller nagga med en gaffel.
  6. Skär eller sporra ut degen till sticks. Pensla med vatten eller uppvispad äggvita och strö på frön, till exempel sesamfrön, vallmofrön, pumpakärnor, linfrön eller solrosfrön.
  7. Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter. Låt brödet kallna på plåten.

Tips

Fler smaksättningar...
Byt ut smaksättningen mot:
1-2 tsk kummin, anis, fänkål eller koriander.

Ingredienser

Portioner: 60 st
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 dl vatten
  • 25 g färsk jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • ca 3 dl vetemjöl
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?