Surdegsbröd

Betyg 4 av 5.57 personer har röstat
Receptet har 16 kommentarer
Surdegsbröd

Det finns en anledning till att surdegshotellen poppade upp i början på 2000-talet. Att baka surdegsbröd är både tidskrävande och svårt, men ack så gott när det väl är klart! Så sätt grunden till din surdeg med lite grovt rågmjöl och en stor portion tålamod. Tillsätt kärlek och omtanke.

Surdegsbröd

Ingredienser

2 bröd

Rågsurdegsgrund

1 msk grovt rågmjöl (dag 1)
2 msk vatten ca 30 °C (dag 1)
1 msk grovt rågmjöl (dag 3)
2 msk grovt rågmjöl (dag 4)
2 msk vatten ca 30 °C (dag 4)

Hur man matar

2 msk grovt rågmjöl
2 msk ljummet vatten

Surdeg

rågsurdegsgrund (från steg 1-5)
1 dl grovt rågmjöl (1 dl motsvarar 55 g)
1 dl vatten (ca 30 °C)

Surdegsbröd

surdeg (från steg 7-8)
5 dl vatten (ca 20 °C)
1 msk salt
12 - 13 dl vetemjöl special (12-13 dl motsvarar 720-780 g)

Gör så här

08:00:00
08:00:00
08:00:00
06:00:00
00:10:00
00:05:00
08:00:00
01:00:00
00:30:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

16 st
  • Om man redan har en rågsurdegsgrund i kylen, hur mycket ska man använda i detta receptet?

    Alida

  • Har gjort detta bröd flera gånger. Tycker bröden blir lite platta. Exprimenterat flera gånger. Denna gång gör jag 1,5 sats. Arbetade in frusna tranbär innan långjäsningen. Efter jäsning stjälpte jag upp degen på mjölat bord delade i 2 delar utan att knåda. Lade ner direkt i två smorda avlånga 2 l formar innan 1 timmes jäsning(inga mjölade handdukar således). Ser bra ut i ugnen nu jäser upp fint inga platta bröd här. Använder ugnstermometer!

    Irene

  • Jag undrar, jag har under 1 veckas tid blamdat 1/2 dlrågmjöl och en halv deciliter vatten, jag vet inte riktigt hur jag gör nu, kan jag använda det jag beskrev och hur mycket skall man ta till en deg

    Linnea

Testa liknande recept

Potatisbröd
Betyg 4.6 av 5.17 personer har röstat
Receptet har 7 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Vetesurdegsbröd
Betyg 3.8 av 5.4 personer har röstat
Receptet har 1 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Levain med jäst (ljust surdegsbröd)
Betyg 4.7 av 5.91 personer har röstat
Receptet har 29 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Blodpudding
Betyg 3.7 av 5.7 personer har röstat
Receptet har 2 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Minijitterbuggare
Betyg 4.7 av 5.6 personer har röstat
Receptet har 3 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad
Schackrutor
Betyg 4 av 5.877 personer har röstat
Receptet har 17 kommentarer
Receptet tar Över 60 min att tillaga
Receptet har Medel svårighetsgrad