Surdegsbröd

Det finns en anledning till att surdegshotellen poppade upp i början på 2000-talet. Att baka surdegsbröd är både tidskrävande och svårt, men ack så gott när det väl är klart! Så sätt grunden till din surdeg med lite grovt rågmjöl och en stor portion tålamod. Tillsätt kärlek och omtanke.

Ingredienser
2 bröd
Rågsurdegsgrund
1 msk grovt rågmjöl (dag 1)
2 msk vatten ca 30 °C (dag 1)
1 msk grovt rågmjöl (dag 3)
2 msk grovt rågmjöl (dag 4)
2 msk vatten ca 30 °C (dag 4)
Hur man matar
2 msk grovt rågmjöl
2 msk ljummet vatten
Surdeg
rågsurdegsgrund (från steg 1-5)
1 dl grovt rågmjöl (1 dl motsvarar 55 g)
1 dl vatten (ca 30 °C)
Surdegsbröd
surdeg (från steg 7-8)
5 dl vatten (ca 20 °C)
1 msk salt
12 - 13 dl vetemjöl special (12-13 dl motsvarar 720-780 g)
Gör så här
08:00:00
08:00:00
08:00:00
06:00:00
00:10:00
00:05:00
08:00:00
01:00:00
00:30:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
16 stOm man redan har en rågsurdegsgrund i kylen, hur mycket ska man använda i detta receptet?
Alida
Har gjort detta bröd flera gånger. Tycker bröden blir lite platta. Exprimenterat flera gånger. Denna gång gör jag 1,5 sats. Arbetade in frusna tranbär innan långjäsningen. Efter jäsning stjälpte jag upp degen på mjölat bord delade i 2 delar utan att knåda. Lade ner direkt i två smorda avlånga 2 l formar innan 1 timmes jäsning(inga mjölade handdukar således). Ser bra ut i ugnen nu jäser upp fint inga platta bröd här. Använder ugnstermometer!
Irene
Jag undrar, jag har under 1 veckas tid blamdat 1/2 dlrågmjöl och en halv deciliter vatten, jag vet inte riktigt hur jag gör nu, kan jag använda det jag beskrev och hur mycket skall man ta till en deg
Linnea