Surdegsbröd

Betyg 4 av 5.57 personer har röstat
Receptet har 16 kommentarer
Surdegsbröd

Det finns en anledning till att surdegshotellen poppade upp i början på 2000-talet. Att baka surdegsbröd är både tidskrävande och svårt, men ack så gott när det väl är klart! Så sätt grunden till din surdeg med lite grovt rågmjöl och en stor portion tålamod. Tillsätt kärlek och omtanke.

Surdegsbröd

Ingredienser

2 bröd

Rågsurdegsgrund

1 msk grovt rågmjöl (dag 1)
2 msk vatten ca 30 °C (dag 1)
1 msk grovt rågmjöl (dag 3)
2 msk grovt rågmjöl (dag 4)
2 msk vatten ca 30 °C (dag 4)

Hur man matar

2 msk grovt rågmjöl
2 msk ljummet vatten

Surdeg

rågsurdegsgrund (från steg 1-5)
1 dl grovt rågmjöl (1 dl motsvarar 55 g)
1 dl vatten (ca 30 °C)

Surdegsbröd

surdeg (från steg 7-8)
5 dl vatten (ca 20 °C)
1 msk salt
12 - 13 dl vetemjöl special (12-13 dl motsvarar 720-780 g)

Gör så här

00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

16 st
  • Om man redan har en rågsurdegsgrund i kylen, hur mycket ska man använda i detta receptet?

    Alida

  • Har gjort detta bröd flera gånger. Tycker bröden blir lite platta. Exprimenterat flera gånger. Denna gång gör jag 1,5 sats. Arbetade in frusna tranbär innan långjäsningen. Efter jäsning stjälpte jag upp degen på mjölat bord delade i 2 delar utan att knåda. Lade ner direkt i två smorda avlånga 2 l formar innan 1 timmes jäsning(inga mjölade handdukar således). Ser bra ut i ugnen nu jäser upp fint inga platta bröd här. Använder ugnstermometer!

    Irene

  • Jag undrar, jag har under 1 veckas tid blamdat 1/2 dlrågmjöl och en halv deciliter vatten, jag vet inte riktigt hur jag gör nu, kan jag använda det jag beskrev och hur mycket skall man ta till en deg

    Linnea

  • Hej har just nu min deg att jäsa inför imorgon. Jag funderar kan man grädda brödet i formen i ugnen eller blir det bättre att hälla ut det på varma ugnsplåten?

    Jennifer

    Hej Jennifer! Om du jäser brödet i en ugnsfast (en form som tål ugn) så kan du grädda brödet i den. Om du jäser brödet utan en form så ska det gräddas på plåten. Det är svårt att få den jästa degen i en brödform när degen väl har jäst. Risken är att du då tappar luftigheten i brödet. Hoppas att du gillar brödet! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Jag hade degen i en plastbytta med plastfolie över i kylskåpet över natten när det skulle jäsa. Men det jäste ingenting! Kan det vara för kallt i kylskåpet som gör att den inte jäser? Är det bara att börja om nu?

    Jenny

    Hej Jenny! Hmm... surdegen som du använde, var den bubblig och "liv" i den? Det är tyvärr svårt att veta varför degen inte jäste men det låter som att surdegen inte var tillräckligt bra för att ge jäskraft till degen... Och ja, du behöver nog börja om från början... Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Tack Göran! Ska bli spännande att prova :)

    Sofie

  • Mata din surdeg 1-2 ggr/vecka med lite rågmjöl o vatten så länge du bakar regelbundet. Vill du pausa lägger du surdegen i en plasburk och fryser in. Den tål lätt att övervintra där i 3-4 månader. Ta fram några dar innan du skall baka o liva upp den med lite nytt mjöl varje dag. När du bakar skall du jäsa länge, helst över natten i kylskåpet. Jäs igen, baka ut o låt färdigjäsa på bakdagen. Färdigjäsning på surdeg tar tid så ha inte bråttom. Då blir brödet luftigt och hållbart. Glöm inte att spara lite av surdegen om du har en surgrund som ger gott resultat.

    Göran

  • Efter man har bakat första brödet och sparat 2 msk till nästa bak, ska man då mata kletet varje dag till nästa brödbak eller bara 1 gång till?

    Sofie

  • Jag har gjort bröden i form. Har krävts 15 min extra. Kör med termometer sticka till 98. Dock har jag varmluftsugn och lite problem med att ytan bränns lite. Tips på grader för varmluft eller ska jag bara köra på klassisk över/under inställning med receptets grader?

    Johan

    Hej Johan! Vi har tyvärr inte provbakat brödet med varmluftfunktion, men generellt brukar man säga att man ska minska ca 25°C med varmluft, dvs att i detta recept skulle du då grädda brödet i 200°C varmluft. Kommentera gärna igen om du testar med det! Lycka till med bakningen! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Hur mycket surdegsgrund ska man ha i degen? Jag har en färdig som jag haft lääääänge. Därför vill jag hoppa över att göra surdegen.

    Adina

    Hej Adina! Ursäkta sent svar. Vi har tyvärr inte provbakat detta recept med att använda färdig surdeg men vi uppskattar att du behöver ca 2 1/2 dl (250 g) färdig surdeg till detta recept. Kommentera gärna igen och berätta hur brödet blev! Hälsningar Elina

    ICA-köket

Testa liknande recept

  • Potatisbröd
    Betyg 4.6 av 5.17 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Vetesurdegsbröd
    Betyg 3.8 av 5.4 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Blodpudding
    Betyg 3.7 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Levain med jäst (ljust surdegsbröd)
    Betyg 4.7 av 5.94 personer har röstat
    Receptet har 29 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Vridna baguetter
    Betyg 4 av 5.50 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad