Stormaktslåda

Ett matigt och aptitligt recept på Stormaktslåda som är Närkes nya landskapsrätt. Du gör den av bland annat högrev, lök, vitlök, porter, grädde och svartvinbärsgelé. Servera den härliga grytan med potatismos och purjolöksfräs.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2010

Ingredienser
4 portioner
1 kg högrev i tjocka skivor
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 krossade enbär
3 dl Stormaktsporter eller annan porter
2 msk konc kalvfond
1/2 dl japansk soja
1 dl vatten
1 dl vispgrädde
1 1/2 msk svartvinbärsgelé
majsstärkelse (Maizena)
salt
vitpeppar
Mos
500 g potatis
500 g palsternacka
1 msk smör
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Purjolöksfräs
10 cm purjolök
150 g varmrökt sidfläsk
Gör så här
03:00:00
00:15:00
00:03:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
8 stTyvärr blev den misslyckad. Köttet blev inte mört. Lite halvsegt. Föll absolut inte isär. Fick vara i ugnen fyra timmar först. Sedan skulle vi ha ugnen till annat. Tog ut grytan och satte lock på så att värmen skulle hållas kvar. Satte in den två timmar senare i ytterligare två timmar. Jag gjorde dubbel sats och ökade även vätskemängden till det dubbla. Var det fel? Eller var det dålig kvalite på köttet? Besviken…
Fredrik
Hej Fredrik! Så tråkigt att höra att köttet inte blev mört. Det är mycket möjligt att det är kvaliteten på köttet som gjorde att det inte blev mört. Om din ICA har en köttdisk så passa på att fråga personalen om tips och råd, de brukar ha grymma tips på både vad gäller val av kött och hur du ska tillaga det. 😊 Hälsningar Elina
ICA-köket
Så god sås, lagat många gånger helt enligt recept fast i tryckkokare. Kör 45 min, reducera såsen en del för det finns mer vätska kvar pga tryckkokning. Ett lyxigt långkok med kött som faller isär i god sås på bara en timme. Skulle önska att Ica testade fler recept för tryckkokare.
Niklas
Fantastiskt god, jag har gjort den många gånger! Det går lika bra med rödvin om man inte har porter hemma.
Carina
Hej Lena! När vi lagat upp denna rätt kunde det variera alltifrån 3–6 timmar innan köttet var riktigt mört. Det hela beror på köttets kvalité. Vill man kunna planera så är det ju bättre att utgå ifrån att det kan ta 6 timmar. Grytan blir heller inte dålig om den får stå och vila efter att den är färdigkokt, snarare tvärtom. Lycka till!
Ica-köket
Nån som vet om det är 3 eller 6 timmar som krävs? Det spelar ju lite roll för ens planering......
Lena
Den var helt suverän! Köttet bara föll sönder och jag instämmer med Jenny Månsson att detta är en av de godaste maträtter jag ätit. Lite omständigt med tillbehöret purjolök och fläsk men förhöjer rätten. Moset var också jätte gott. Jag gjorde rätten i en stekgryta av gjutjärn och utan lock . Moset med palsternacka gör jag numera ofta.
Nanny
Det här var nog det godaste jag gjort i matväg!! Körde med lock i 4 timmar (lock på annars hade ju ugnssäker form dugt lika bra...). Skippade tillbehören i receptet och hade gröna bönor istället. OBS!! Var försiktig med saltet! Behövdes inget extra salt i såsen, den var salt nog.
Jenny
Jag hade inte locket på, det blev fantastiskt gott
Thomas