Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Finska pinnar

Att den bittra mandeln i denna mördegskaka skulle spegla den finska nationalkaraktären är en av många teorier kring namnets uppkomst. Mer troligt är att detta en klassisk svensk kaka som inte ens finns i Finland – men oavsett ursprung smakar den alltid lika gott till fikat!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 30 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skålla, skala och mal mandel och bittermandel i en mandelkvarn.  Blanda mandel, mjöl och socker. Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölblandningen och arbeta samman till en deg. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylskåp ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Garnering: Hacka mandel fint. 
  4. Dela degen i 4 delar (för 30 kakor) och rulla ut varje del till ca 30 cm långa längder. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad äggvita och strö på mandel och pärlsocker. Dela längderna i ca 4 cm långa bitar, sära dem lite.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt svalna på galler.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: ca 30 st
  • 1 dl sötmandel (1 dl motsvarar ca 60 g)
  • 3 bittermandlar
  • 2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
  • 1/2 dl strösocker
  • 100 g smör
Garnering
  • ca 1/2 dl sötmandel
  • 1 äggvita
  • ca 2 msk pärlsocker
Lägg till i inköpslistan

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer