ÖVER 60 MIN | Medel

Finska pinnar

Klassiska småkakor med pärlsocker och mandel på är en given favorit till fikat. Dessa smarriga finska pinnar på mördeg är enkla att baka och försvinnande goda. Oavsett om du är en van hemmabagare eller en glad amatör är det lätt att lyckas med dessa kakor!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 30 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skålla, skala och mal mandel och bittermandel i en mandelkvarn.  Blanda mandel, mjöl och socker. Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölblandningen och arbeta samman till en deg. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylskåp ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Garnering: Hacka mandel fint. 
  4. Dela degen i 4 delar (för 30 kakor) och rulla ut varje del till ca 30 cm långa längder. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad äggvita och strö på mandel och pärlsocker. Dela längderna i ca 4 cm långa bitar, sära dem lite.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt svalna på galler.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: ca 30 st
  • 1 dl sötmandel (1 dl motsvarar ca 60 g)
  • 3 bittermandlar
  • 2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
  • 1/2 dl strösocker
  • 100 g smör
Garnering
  • ca 1/2 dl sötmandel
  • 1 äggvita
  • ca 2 msk pärlsocker