Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Stekt lax med rostad rotfruktsvete och fänkålsyoghurt

Stekt lax med rostad rotfruktsvete och fänkålsyoghurt är en lockande rätt för den som tycker mycket om lax och vill prova en ny variant. I detta recept blandas rotfrukternas rejäla smak med honungens och dijonsenapens mjuka drag.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Gnid in laxbitarna med salt och peppar. Lägg åt sidan.
  3. Rotfruktsvete: Skala palsternackor och morötter. Skär dem i mindre bitar. Lägg i en ugnssäker form. Ringla över olja. Krydda med salt och peppar. Blanda runt och ställ in i ugnen 25–30 minuter.
  4. Koka matvetet enligt anvisning på paketet. Låt matvetet ånga av. Blanda med rotfrukter, dijonsenap, rivet citronskal och klippt krasse (spara lite till garneringen).
  5. Yoghurt: Blanda matyoghurt, stötta fänkålsfrön, honung och salt i en skål.
  6. Stek laxen i olja ca 4 minuter på varje sida i en stekpanna på hög värme. Servera laxen med rotfruktsvetet och fänkålsyoghurten.

För alla

Lax och rotfruksvete: Fri från ägg.
Gör glutenfri: ersätt matvete med quinoa, ris eller bönor.
Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex Alpro soya yofu naturell.

Fänkålsyoghurt: Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex Alpro soya yofu naturell.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 bitar skinn- och benfri laxfilé (à 150 g)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja
Rotfruktsvete
  • 3 palsternackor (3 st motsvarar ca 300 g)
  • 4 morötter (4 st motsvarar ca 300 g)
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 3 dl matvete
  • 1 msk dijonsenap
  • rivet skal av 1/2 citron
  • 1 ask smörgåskrasse
Fänkålsyoghurt
  • 2 dl matlagningsyoghurt (10%)
  • 1 1/2 tsk stötta fänkålsfrön
  • 2 tsk honung
  • 1/2 tsk salt
Lägg till i inköpslistan