Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Sallad med grillad fänkål och apelsin

Idealisk och väldigt livfull sallad med grillad fänkål och apelsin. Det tar tid att göra denna härligt annorlunda sallad men resultatet blir förträffligt!

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen, eller använd färdigkokt på burk.
  2. Rosta mandel och fänkålsfrön i olja på medelvärme tills de doftar, ca 3 minuter. Rör då och då. Ta upp och låt svalna på en tallrik.
  3. Skala och skär löken i klyftor. Ansa och skär fänkålen i klyftor, spara »dillen« på fänkålen. Skala vitlöken.
  4. Pensla löken och fänkålen med lite olja och grilla 3–5 minuter på varje sida i grillpanna på hög värme. Ta upp och låt svalna.
  5. Grilla vitlöksklyftorna runt om 4–5 minuter. Ta upp och låt svalna. Hacka fänkål och vitlök. Strimla löken. Lägg grönsakerna i en skål.
  6. Skala apelsinerna med kniv och skär ut hinnfria klyftor. Lägg åt sidan. Pressa ut juice ur apelsinresterna över grönsakerna.
  7. Skär salladen och myntan i strimlor.
  8. Blanda ner balsamvinäger, sallad, mynta, matvete, fänkålsfrön och mandlar. Krydda med salt och peppar. Vänd ner apelsinklyftorna.
  9. Toppa med parmesan vid servering. Strö över lite flingsalt, garnera gärna med fänkålsdillen.

För alla

Fri från laktos.
Gör glutenfri: ersätt matvete med quinoa, ris eller bönor.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ. 
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex vanlig svensk hårdost.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 1/2 dl matvete
  • 1/2 dl sötmandel
  • 1 tsk hela fänkålsfrön
  • 2 msk olivolja
  • 1 rödlök
  • 2 fänkål
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 apelsiner
  • ca 1 dl färskpressad apelsinjuice (från apelsinresterna)
  • 1 rosésallad (à ca 150 g)
  • 8 myntablad
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1/2 dl grovriven parmesanost
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • flingsalt
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer