Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Sprängd anka orange

Utsökt rätt där ankbrösten får smak av kryddnejlikor, ingefära och kanel. Perfekt tillbehör är en ragu bestående av sparris, potatis, morötter och svamp. Till detta serveras en frisk och smaklig apelsinsås där vin och kalvfond utgör grunden.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 1998
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lag: Koka upp socker, kryddor och vatten. Låt sedan kallna.
  2. Lägg i ankbrösten i den svala lagen och ställ kallt i fyra timmar.
  3. Sätt ugnen på 100°C.
  4. Snitta ankbrösten på skinnsidan. Bryn brösten med skinnet ner i torr panna. Bryn även hastigt på köttsidan. Lägg ankbrösten på grillgaller och sätt in i ugnen. Ankbrösten är klara (rosa) när innertemperaturen är 58-60°C. Mät med köttermometer. Gör såsen och ragun under tiden.
  5. Sås: Finhacka schalottenlöken. Fräs i olja. Slå på vin, fond, apelsinsaft, socker samt krossad vitlök. Koka ihop såsen något. Red med maizena utrörd i kallt vatten så att såsen får en simmig konsistens. Krydda.
  6. Ragu: Skala och skär morot, potatis och sparris i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av.
  7. Putsa svampen och skär ev i mindre bitar. Fräs i olja tills vätskan försvunnit. Låt svampen torka på hushållspapper. Fräs den sedan på nytt i het olja så att den får färg. Krydda.
  8. Vänd ner svamp och grönt i såsen. Smaka av.
  9. Skär ankbrösten i tunna skivor. Lägg upp svamp- och grönt-ragun på varma tallrikar och lägg ankskivorna ovanpå. Strö över lite gourmetsalt och servera.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 ankbröst
Lag
  • 1 dl råsocker
  • 2 dl salt
  • 2 lagerblad
  • 12 kryddpepparkorn
  • 2 kanelstänger
  • 10 kryddnejlikor
  • ca 5 cm ingefära
  • 3 dl vatten
Sås
  • 2 schalottenlökar
  • olivolja
  • 2 dl vin
  • 5 dl kalvfond (ev konc på flaska som blandas ut enligt anvisning)
  • 1 dl färskpressad apelsinsaft
  • 2 msk socker
  • 1 vitlöksklyfta
  • ev maizena majsstärkelse eller potatismjöl
Svamp och grönt- ragu
  • 2 morötter
  • 4 potatisar
  • 8 sparrisar
  • 200 g sockerärtor
  • 200 g kantareller eller annan svamp
  • olivolja
  • gourmetsalt
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?