Sprängd anka orange
Utsökt rätt där ankbrösten får smak av kryddnejlikor, ingefära och kanel. Perfekt tillbehör är en ragu bestående av sparris, potatis, morötter och svamp. Till detta serveras en frisk och smaklig apelsinsås där vin och kalvfond utgör grunden.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 1998
Ingredienser
4 portioner
2 ankbröst
Lag
1 dl råsocker
2 dl salt
2 lagerblad
12 kryddpepparkorn
2 kanelstänger
10 kryddnejlikor
ca 5 cm ingefära
3 dl vatten
Sås
2 schalottenlökar
olivolja
2 dl vin
5 dl kalvfond (ev konc på flaska som blandas ut enligt anvisning)
1 dl färskpressad apelsinsaft
2 msk socker
1 vitlöksklyfta
ev majsstärkelse eller potatismjöl
Svamp och grönt- ragu
2 morötter
4 potatisar
8 sparrisar
200 g sockerärtor
200 g kantareller eller annan svamp
olivolja
gourmetsalt
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Det är en toppenrätt, såsen jättegod, men man bör ha ris eller pressad potatis som suger upp den goda såsen.Jag gjorde en potatisbakelse, vilken också var god, men sög inte upp såsen så mycket.
Åke
2008-02-10Gjorde såsen enligt receptet, och den var fantastiskt god, och blev väldigt uppskattad på festen.
Gunilla
2007-04-25Vi provade att helt utesluta sockret från såsen med utmärkt resultat. Nästa gång skall vi halvera buljong/kalvfondsmängden men med bibehållen buljongstyrka. Ragun blev nämligen lite väl sopplik. PS. Vet någon varför det heter SPRÄNGD anka?
Erik
2004-10-16