Sprängd anka orange

Betyg 2.7 av 5.
38 personer har röstat
3
Sprängd anka orange

Utsökt rätt där ankbrösten får smak av kryddnejlikor, ingefära och kanel. Perfekt tillbehör är en ragu bestående av sparris, potatis, morötter och svamp. Till detta serveras en frisk och smaklig apelsinsås där vin och kalvfond utgör grunden.

Ett recept från:
Buffé nr 1, 1998

Sprängd anka orange

Ingredienser

4 portioner
2   ankbröst

Lag

1 dl  råsocker
2 dl  salt
2   lagerblad
12   kryddpepparkorn
2   kanelstänger
10   kryddnejlikor
ca 5 cm  ingefära
3 dl  vatten

Sås

2   schalottenlökar
olivolja
2 dl  vin
5 dl  kalvfond (ev konc på flaska som blandas ut enligt anvisning)
1 dl  färskpressad apelsinsaft
2 msk  socker
1   vitlöksklyfta
ev majsstärkelse eller potatismjöl

Svamp och grönt- ragu

2   morötter
4   potatisar
8   sparrisar
200 g  sockerärtor
200 g  kantareller eller annan svamp
olivolja
gourmetsalt

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 2.7 av 5.
38 personer har röstat

Kommentarer

Det är en toppenrätt, såsen jättegod, men man bör ha ris eller pressad potatis som suger upp den goda såsen.Jag gjorde en potatisbakelse, vilken också var god, men sög inte upp såsen så mycket.

Åke

2008-02-10

Gjorde såsen enligt receptet, och den var fantastiskt god, och blev väldigt uppskattad på festen.

Gunilla

2007-04-25

Vi provade att helt utesluta sockret från såsen med utmärkt resultat. Nästa gång skall vi halvera buljong/kalvfondsmängden men med bibehållen buljongstyrka. Ragun blev nämligen lite väl sopplik. PS. Vet någon varför det heter SPRÄNGD anka?

Erik

2004-10-16

Testa liknande recept

Stekt ankbröst
Betyg 2.7 av 5.
139 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Grillad anka med bondbönor
Betyg 2.5 av 5.
19 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Hoisinanka med bellaverde
Betyg 3.3 av 5.
4 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Ankbröst med rödkål
Betyg 2.7 av 5.
106 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Stekt ankbröst med rödkål från Danmark
Betyg 3.4 av 5.
20 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Ankbröst och kålsallad med apelsin
Betyg 4.4 av 5.
15 personer har röstat
Under 45 min att tillaga