Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Spenat- och ostpaj med rökt lax

En krämig paj med spenat och lagrad smakrik ost är ett utmärkt sällskap till kallrökt lax. Spenat- och ostpajen är snabbt tillagad med hjälp av färdig pajdeg. Servera den vackra pajen ljummen till den rökta laxen och en sallad.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200˚C.
  2. Lägg pajdegen i en pajform ca 25 cm i diameter (för 4 port). Täck pajdegen och kanterna med aluminiumfolie. Lägg några matknivar på foliet så att inte degen reser sig under gräddningen.
  3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta bort folien.
  4. Fyllning: Skala och skiva löken. Bryn den i matfettet. Tillsätt spenaten och låt den ”smälta” ner. Lägg spenatfyllningen och osten i pajskalet.
  5. Vispa samman ägg, grädde och mjölk. Krydda med salt och peppar. Häll äggblandningen i pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills den stelnat.
  6. Till servering: Servera pajen med skivad kallrökt lax, citronklyftor och sallad.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: välj/baka egen glutenfri pajdeg.
Gör lakosfri: välj laktosfri mellangrädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde och mjölk mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter. Byt ut osten mot mjölkproteinfri ost.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 250 g färsk pajdeg
Fyllning
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör eller olja
  • 2 påsar babyspenat (à 65 g)
  • 4 dl riven Västerbotten- eller prästost
  • 4 ägg
  • 2 1/2 dl mellangrädde
  • 1 1/2 dl mjölk (1,5%)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
Till servering
  • kallrökt lax
  • citron
  • sallad
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3689 kJ / 881 kCal