ÖVER 60 MIN | Medel

Mangoldpaj med kryddost

Här får du recept på en härlig höstpaj som du fyller med mangold och purjolök samt kryddig ost. Pajen passar extra bra till kräftfesten men kan naturligtvis även ätas andra tider på året. Fräs purjon och mangolden i lite smör innan du lägger den i pajskalet så kommer alla fina smaker från grönsakerna fram extra bra.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Lägg pajdegen i en pajform (ca 25 cm i diameter, för 6 port). Täck pajdegen och kanterna med aluminiumfolie. 
  3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 15 minuter. Ta bort folien.
  4. Fyllning: Ansa, skölj och strimla purjolöken och mangolden.
  5. Fräs löken och mangolden i smöret i omgångar i en stekpanna. Lägg mangoldfräset och den rivna osten i pajskalet.
  6. Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Krydda med salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet. 
  7. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills den stelnat.

För alla

Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri pajdeg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och mjölk.

Tips

Blir det en bit paj kvar går det utmärkt att frysa in den.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 250 g färsk pajdeg
Fyllning
  • 1 purjolök (à ca 300 g)
  • 200 g mangold
  • 1 msk smör eller olja
  • 4 dl riven kryddost
Äggstanning
  • 4 ägg
  • 2 1/2 dl mellangrädde
  • 1 1/2 dl mjölk (1,5%)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar