Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Spenat- och fårostpaj

Ett läckert recept på smakrik och matig spenat- och fårostpaj. Du gör pajen av bland annat spenat, vitlök, fårost, ägg, smör, filodeg och ost. Perfekt att ta med på picknick med en fräsch tomatsallad.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skala och finhacka vitlöken och lägg i pannan tillsammans med en skvätt olivolja. Rör om och lägg i spenaten, låt fräsa tills allt vatten försvunnit.
  3. Blanda samman fårosten, ägg och spenaten. Smaka av med salt och peppar. Blanda smör, buljong och olja.
  4. Tag en ugnssäker form ca 20 x 20 cm. Klipp ut fyrkanter som matchar formen av filodegen. (Det går även bra att skarva småbitar). Pensla botten med oljeblandningen.
  5. Lägg i ett ark filodeg, strö över ett tunt lager spenat och lägg över ytterligare ett ark. Pensla med oljeblandningen och lägg på ytterligare spenat. Fortsätt så tills du använt allt. På näst sista lagret filodeg lägg på ostskivorna. Avsluta med filodeg pensla med den sista vätskan.
  6. Skär försiktigt i fyrkanter och baka av i ugn 40 minuter tills det fått fin färg. Låt svalna, strö över lite flingsalt och servera gärna ljummen till en god tomatsallad.

För alla

Pajen innehåller gluten, ägg, laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd endast olja, byt ut smöret mot rapsolja och använd lagrad ost (minst 12 månader).
Gör mjölkproteinfri: Byt ut ostarna mot bacon och lägg ut i skivor mellan lagren

Tips

Vill du göra receptet lite smalare, byt ut olivoljan mot mera buljong.
Denna paj är även otroligt god att göra med mangold.
Har du svårt att hitta filodeg går det bra med smördeg, men då behöver du ingen olivolja eller smör alls.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 500 g fryst bladspenat
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl fint smulad fårost
  • 1 ägg
  • 1/2 dl mild olivolja + lite olivolja till stekning
  • 1/2 dl smält smör
  • 1 dl grönsaksbuljong (ej koncentrerad)
  • 2 pkt fryst filodeg (2 pkt = ca 500 g)
  • 6 skivor ost efter smak och tycke
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer