Frasig köttfärspaj på filodeg med grekisk sallad | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Frasig köttfärspaj på filodeg med grekisk sallad

Köttfärspaj är ett trevligt middagsalternativ, som både kan serveras i enportionsformar och i stor pajform. Det krispiga pajskalet av filodeg fylls med köttfärs, bladspenat och fetaost. Servera med en härlig grekisk sallad och en klick ajvar relish.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina spenaten om den är fryst.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Skala, dela och finhacka halva löken. Skär resten i tunna skivor. Stek hackad lök och färs i olja ca 5 minuter i en stekpanna. Krydda med oregano, salt och peppar. Krama vätskan ur spenaten och rör ner i färsfräset.
  4. Klä en smord pajform, ca 27 cm i diameter (för 4 port), med ett ark filodeg. Pensla arket med lite olja och lägg på ett nytt ark. Upprepa med resten av filodegsarken, det räcker att pensla med olja mellan vartannat ark. Låt degen vecka sig över kanten på formen.
  5. Fyll pajformen med färsfräset. Smula över fetaosten. Vispa ihop ägg och mjölk och häll i formen. Sätt mitt i ugnen ca 25 minuter, tills pajen har "stannat". Gör salladen under tiden.
  6. Sallad: Halvera tomaterna. Skär gurkan i mindre bitar. Blanda tomater, gurka, skivad lök och oliver i en skål. Häll på en dressing av olja, vinäger, oregano, salt och peppar.
  7. Servera köttfärspajen med den grekiska salladen och en klick ajvar relish.

För alla

Rätten innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: ersätt filodeg med glutenfri pajdeg.
Gör laktosfri: använd laktosfri fetaost och laktosfri mjölk.

Tips

Ta gärna lite mindre fetaost i pajen och smula resten över salladen. Täck pajen med lite folie mot slutet av gräddningen om filodegen börjar bränna.
Barnknepet: fräs spenaten för sig och servera separat tillsammans med fetaosten.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 250 g bladspenat
  • 1 rödlök
  • 500 g blandfärs
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 8 ark filodeg
  • 150 g fetaost
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • olja till pensling
  • ajvar relish till servering
Grekisk sallad
  • 200 g körsbärstomater
  • 1/2 gurka
  • 1 dl svarta oliver
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1/2 tsk oregano
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2068 kJ / 494 kCal