Sparrisrisotto på portabella | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Sparrisrisotto på portabella

Risotto är en klassiker med stora variationsmöjligheter. Denna gång använder du sparris och portabella tillsammans med avorioris för att göra grunden till denna rätt. Förutom svampen och sparrisen kryddar du risotton med vitlök och parmesanost.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 1997
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Lägg svamphattarna på ett ugnssäkert fat. Lägg en klick smör på varje svamphatt och krydda med salt och peppar. Stek hattarna i ugnen 15-20 minuter.
  3. Hacka under tiden lök och vitlök och fräs det i en klick smör i en kastrull. Skär av topparna på sparrisen och spara dessa. Grovhacka resten av sparrisstjälkarna och rör ner detta i kastrullen. Häll på riset och låt det fräsa med någon minut utan att ta färg.
  4. Häll på buljong, lite i taget, och låt riset suga upp all buljong innan du häller på mer. Koka riset på svag värme under omrörning i cirka 20 minuter. Det ska vara mjukt och krämigt men fortfarande ha tuggmotstånd.
  5. Riv osten och rör ner i risotton, vänd ner sparrisknopparna och krydda med nymalen svartpeppar.
  6. Lägg upp den rykande heta risotton på de varma svamparna. Garnera med örtkvist och lite extra ost.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 portabellasvampar, ostronskivlingar eller stora champinjoner
  • 4 dl avorioris
  • 2 msk smör
  • 10 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 gul lök
  • 1 paket djupfryst sparris (à 250 g) eller färsk sparris (1 paket fryst motsvarar 1 knippe färsk)
  • 1 dl färsk parmesanost eller västerbottensost
  • salt och peppar
  • 1 kvist färsk örtkrydda
Lägg till i inköpslistan