Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Sotat laxcarpaccio med höstprimörer

Sotat laxcarpaccio med höstprimörer och äppelvinägrett är en läcker och riktigt festlig förrätt med många aptitretande smaker. Rätten kräver lite tid och förberedelse men om du vill imponera på dina gäster är det den här laxcarpaccion du ska servera!

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda salt och vatten till en lag. Lägg i de frysta laxfileerna. Låt tina 3–4 timmar i kylen.
  2. Ta upp laxfiléerna. Torka dem riktigt torra.
  3. Hetta upp en stekpanna rykande het på högsta värmen. Stek filéerna, en åt gången, 20–30 sekunder per sida så att de får stekyta. Pressa lätt med stekspaden. Ställ kallt.
  4. Marinerad blomkål och svamp: Skär blomkålsbuketterna i tunna skivor. Rensa svampen. Skär ev i mindre bitar.
  5. Blanda citronjuice, olja, salt och peppar i en bunke.
  6. Vänd ner svamp, blomkål och dill. Låt stå ca 20 minuter.
  7. Äppelvinägrett: Skala, kärna ur och skär äpplet i 1/2 cm stora tärningar. Hetta upp smör. Fräs curry och äppeltärningar 2 minuter.
  8. Ta från värmen. Tillsätt citronjuice och olja. Smaka av med salt, peppar och socker samt ev mer citronjuice.
  9. Skär laxen i 1/2–1 cm tjocka skivor med vass kniv. Fördela laxen på tallrikar, 1 tallrik per portion. Lägg på blomkål och svamp. Ringla över äppelvinägretten.
  10. Topping: Toppa med kräftstjärtar, smulad ost och babyspenat/mangold.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och välj mjölkfritt ostalternativ.

Tips

Välj portionsbitar av fryst laxfilé som är fyrkantiga och jämna i formen. Kockknepet är att steka fisken väldigt snabbt på allra högsta värmen – bara kanterna ska få färg. Förvara kallt tills filéerna skärs upp försiktigt med en riktigt vass kniv.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 3 portionsbitar fryst laxfilé à 140 g
  • 2 msk salt
  • 1 l vatten
Marinerad blomkål och svamp
  • 150 g blomkålsbuketter
  • 150 g kantareller (gärna små)
  • 3 msk färskpressad citronjuice
  • 3 msk grovskuren dill
  • 3 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
Äppelvinägrett
  • 1 äpple
  • 1/2 msk curry
  • 2 1/2 msk färskpressad citronjuice
  • smör
  • 2 msk olivolja
  • 2 1/2 krm socker
Topping
  • 1 burk kräftstjärtar (à 340 g)
  • 1 1/2 dl grovt smulad Västerbottensost
  • 2 dl babyspenat och/eller mangold
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?