Sotad kryddgravad lax
Knepet bakom den här sotade kryddgravade laxen är att den får gott om tid på sig att suga åt sig aromen från hackad salladslök, kryddor, vitlök och stingig ingefära. När den därefter vänds några gånger på grillen blir den svindlande god.
Ett recept från:
Buffé nr 5, 2003
Ingredienser
6 portioner
2 kg benfri lax av mittbiten (som varit fryst i minst 3 dygn)
1 msk olivolja
1 dl socker
1/2 dl salt
1 msk krossad svartpeppar
1/2 msk krossad kryddpeppar
1/2 msk hela fänkålsfrön
1/2 msk red hot chilipeppar eller liknande
2 msk riven färsk ingefära
4 vitlöksklyftor
2 salladslökar
2 citroner (rivet skal)
2 apelsiner (rivet skal)
2 msk färska örter t ex rosmarin och timjan
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Det är jättegott att äta laxen varm med kokt färskpotatis och en sås på créme fraîche som man mixar med 70 gr ruccola och en tsk dijonsenap.
Natalie
2021-06-15Gott! Även om man låter laxen gravas lite längre och steker den i grillstekpanna.
Eva
2005-03-26Det fungerar även att steka laxen i ugnen istället för att grilla.
Anna
2005-01-07