Sotad kryddgravad lax

Betyg 4 av 5.
6 personer har röstat
3
Sotad kryddgravad lax

Knepet bakom den här sotade kryddgravade laxen är att den får gott om tid på sig att suga åt sig aromen från hackad salladslök, kryddor, vitlök och stingig ingefära. När den därefter vänds några gånger på grillen blir den svindlande god.

Ett recept från:
Buffé nr 5, 2003

Sotad kryddgravad lax

Ingredienser

6 portioner
2 kg  benfri lax av mittbiten (som varit fryst i minst 3 dygn)
1 msk  olivolja
1 dl  socker
1/2 dl  salt
1 msk  krossad svartpeppar
1/2 msk  krossad kryddpeppar
1/2 msk  hela fänkålsfrön
1/2 msk  red hot chilipeppar eller liknande
2 msk  riven färsk ingefära
4   vitlöksklyftor
2   salladslökar
2   citroner (rivet skal)
2   apelsiner (rivet skal)
2 msk  färska örter t ex rosmarin och timjan

För alla

Rätten är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4 av 5.
6 personer har röstat

Kommentarer

Det är jättegott att äta laxen varm med kokt färskpotatis och en sås på créme fraîche som man mixar med 70 gr ruccola och en tsk dijonsenap.

Natalie

2021-06-15

Gott! Även om man låter laxen gravas lite längre och steker den i grillstekpanna.

Eva

2005-03-26

Det fungerar även att steka laxen i ugnen istället för att grilla.

Anna

2005-01-07

Testa liknande recept

Fänkålsrub med muskot och stjärnanis
Betyg 3.6 av 5.
5 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Plommonsås
Betyg 5 av 5.
1 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Fänkålskryddade laxspett
Betyg 4.7 av 5.
3 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Porchetta di fano
Betyg 4.2 av 5.
22 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Fänkålsrubb
Betyg 4.5 av 5.
2 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Under 30 min att tillaga