Sommartårta med hallon, nötter och vaniljkräm | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Sommartårta med hallon, nötter och vaniljkräm

Utsökt sommartårta med hallon, nötter och vaniljkräm. Tårtan med ljuvlig hasselnötsbotten, suverän vaniljkräm och knapriga savoiardikex är en dröm att servera!

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Hasselnötsbotten: Sätt ugnen på 175°C.
  2. Hacka eller mixa nötterna i en matberedare, inte för fint.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda i nötterna. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar). Grädda ca 35 minuter, låt svalna. Låt kakan vara kvar i formen.
  4. Hallonblandning: Blanda hallon med socker, häll av lite av vätskan.
  5. Vaniljkräm: Snitta vaniljstången längs med och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, hälften av sockret, frön och vaniljstång. Ta av från värmen och låt stå ca 15 minuter. Ta bort stången. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
  6. Rör ihop äggulor med resten av sockret. Tillsätt det i mjölkblandningen. Värm under vispning tills den tjocknar något, den får inte koka! Ta från värmen. 
  7. Ta upp gelatinbladen och rör ner dem i krämen. Låt kallna men inte stelna helt.
  8. Vispa grädden. Vänd försiktigt ner den i krämen.
  9. Fördela hallonblandningen på kakan. Häll på vaniljkrämen. Låt stå kallt i ca 4 timmar.
  10. Till servering: Lossa försiktigt tårtan ur sin form och lägg på ett fat. Skär kexen på mitten. Placera dem runt om kakan, tryck till lätt så att de fäster. Garnera tårtan med färska bär.

För alla

Tårtan innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfria kex.

OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.

Tips

Tårtan går bra att frysa, ta i så fall fram den 2-3 timmar innan den ska serveras.

Ingredienser

Portioner: 10 bitar
Hasselnötsbotten
  • 200 g hasselnötter
  • 4 ägg
  • 2 1/2 dl socker
  • smör till formen
Hallonblandning
  • 250 g hallon
  • 0,8 dl socker
Vaniljkräm
  • 1 vaniljstång
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 6 msk socker
  • 4 gelatinblad
  • 4 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
Till servering
  • färska bär till garnering
  • 1 paket savoiardikex (à 200 g)
Lägg till i inköpslistan