Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Solrosbröd med grovsalt

Att baka sitt eget matbröd är roligt, nyttigt och billigt. Detta solrosbröd med grovsalt tar lite tid, men blir smakrikt och gott. Ät det varma brödet direkt eller njut det till frukost eller lunch med sallad eller soppa.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 1. Ta fram alla ingredienser och redskap i god tid så att de blir rumsvarma.
 2. Blanda ölet och oljan. Värm till ca 37°C, fingervarmt. Rör ut jästen i lite av vätskan. Blanda med resten av degvätskan i en bunke.
 3. Rör snabbt ner sirap, salt, solrosfrön och det mesta av mjölet. Genom att man arbetar in en stor mängd mjöl på en gång går det åt mindre.
 4. Arbeta degen kraftigt så att den blir smidig, seg och blank. Det tar 5-7 minuter för hand och något kortare tid med köksmaskin. Obs! Blir degen överarbetad i maskin så jäser den dåligt.
 5. Jäs degen i bunke på dragfri plats. Mjöla lätt och lägg över handduk så torkar inte degytan. Jäs i ca 30 minuter till dubbla volymen. Under jäsningen bildas många fina aromämnen, men blir degen överjäst bildas mjölksyra som ger en sur smak. Skär man ett snitt i degen ska blåsorna vara små.
 6. Nu är det dags att arbeta ihop den jästa degen igen. Knåda på mjölad bänk tills degen åter blir smidig. Knåda med handlovarna, det ska vara rejäla tag. Använd inte mer mjöl än att degen lossar från händerna och bakbordet.
 7. Ta av en liten degbit till dekoration. Arbeta ut resten till en fyrkant med sidan 30 cm. Rulla ihop och lägg den med skarven neråt på en lätt smord bakplåt.
 8. Dela resten i 3 bitar. Rulla ut dem till drygt 30 cm långa remsor. Fläta dem och lägg på den avlånga degrullen.
 9. Låt jäsa på dragfri plats under handduk i ca 20 minuter. Degen ska bli mjuk och len. Vid ett lätt tryck med fingret ska degen snabbt återta sin ursprungliga form. Skulle den jäsa för länge och sjunka ihop är det bara att knåda om den och låta jäsa på nytt.
 10. Värm ugnen till 175°C.
 11. Pensla degen med uppvispad äggula, strö över grovt salt. Grädda i ca 45 minuter. Låt svalna övertäckt med en handduk på ett galler.

Ingredienser

Portioner: 1 bröd
 • 5 dl ljust öl
 • 1/2 dl matolja
 • 50 g färsk jäst
 • 2 msk ljus sirap
 • 1/2 msk salt
 • 1 dl skalade solrosfrön
 • 1 1/3 l vetemjöl
 • grovsalt att strö över
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer