ÖVER 60 MIN | Medel

Sockerkaka med fläderkräm

Försommarens bästa smak måste väl ändå vara fläder. Toppa sockerkakan med ljuvlig fläderkräm och den enkla sockerkakan lyfter till nya höjder. Gör först en sockerkaka, sedan kokar du ihop en alldeles ljuvlig fläderkräm. Krämen med flädersmak bres på kakan precis före servering. Välkommen till sommaren!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Sockerkaka: Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 2 liter eller 24 cm i diameter.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten.
  4. Koka upp mjölken med matfettet och rör ner det. Häll smeten i formen.
  5. Grädda kakan genast i nedre delen av ugnen 35-40 minuter. Kontrollera med en provsticka att kakan är torr. Låt kakan svalna på ett galler.
  6. Fläderkräm: Koka upp grädde, socker, vaniljsocker och saft. Vispa ägg och majsstärkelse tills det blir fluffigt.
  7. Häll försiktigt över den varma gräddblandningen under kraftig vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Låt svalna.
  8. Bred krämen på kakan och servera.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk, smör och grädde.

Ingredienser

Portioner: ca 12 bitar
Sockerkaka
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 50 smör eller margarin
Fläderkräm
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl koncentrerad flädersaft
  • 2 äggulor
  • 1 msk majsstärkelse